Lager på lager 

I år är det den sjunde vintern i rad jag springer – oberoende väder. Det jag lärt mig under årens lopp är att kläderna är livsviktiga. De kan hjälpa en klara av ett tufft löppass där man känner sig extra stark, eller så kan de få en känna sig riktigt pissdålig. Finns nog inget värre än svidande kall rumpa i ett par alldeles för tunna tights, 5 km bort från stugvärmen.

Oberoende om det är vår, sommar, höst eller vinter, bär jag alltid plagg i funktionsmaterial eller merinoull närmast kroppen då jag springer. Bomull och träning rimmar illa och orsakar i värsta fall skavsår. Inget jag vill ha, tack.


Då gradstocken visar minus väljer jag att klä mig i underställ och ullstrumpor. Bästa understället är i mjuk merinoull, ett material som andas och som inte känns kallt och vått mot kroppen då man svettas lite extra. Ovanpå väljer jag med fördel en tunn jacka och tunna byxor i funktionsmaterial. Helst något vattenavvisande och något vindtäta.

Huvud, axlar, knä och tår

Halsen och huvudet skyddar jag genom att ha på mig en tunn buff och mössa i merinoull, allt annat material går bort. Händerna är min akilleshäl och i skrivande stund är jag i jakt efter de perfekta löphandskarna. Jag fryser ofta över handryggen, likväl vill jag att handskarna skall vara relativt lätta och följsamma och att de ska andas väl. Finns knappast något värre än iskalla, men likväl svettfuktiga hanskar att nästla in sina istappar till fingrar i. Har en så tydlig bild om hur de perfekta handskarna borde se ut och är förundrad över varför ingen tillverkare ännu fixat det.

Tårna då?

Mina fossingar trivs bäst i ull. Helst strumpor med lagom elastisitet – som sitter utan att klämma åt för mycket. Än en gång – bomullsstrumpor hör inte hemma i träningsskon. Aldrig någonsin.

Dubbskor eller inte? 

Även om jag älskar Nike free över allt annat, får de snällt ge plats åt rejälare skodon så fort löven börjat falla. Just nu växlar jag mellan ett par Merrell och ett par Inova. Sulan är rejälare och garanterar mig bättre fäste då jag springer i terräng och över våta löv samtidigt som skons överdel skyddar mig från värsta vätan. Det må hända att det är en känsla som saknar egentlig substans, men en stabilare sko känns bättre på foten så underlaget är ostabilt.

Om det är halt och is ute på vägarna väljer jag alltid dubbskor. Själv är jag barnsligt förtjust i Icebugs anima, men jag har även hört gott om Inovas dubbskor. Med dubbskor på fötterna vågar jag springa i hundra nedför alla backar utan att behöva trippa och akta mig för att halka.

One Reply to “Lager på lager ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s