Sockerfällor eller mediafällor

Under de senaste veckorna har jag läst sida upp och sida ner om våra beteendemönster samt vanor och trender beträffande livsmedel. Något som tidigare varit en självklarhet för mig, har plötsligt blivit både ytterst komplext. Tidigare har jag aldrig skänkt mitt köpbeteende minsta tanke, utan har handlat utgående ifrån gammal butiksrutt. Samma frukter, samma ost, samma bröd, samma grötflingor och samma medvurst. Eller så inte. Med närmare eftertanke har jag faktiskt rätt bra koll på dagens heta diskussionsämnen och har högst sannolikt blivit påverkad både en och två gånger.

•superfood bestående av diverse importerade bär och sädesslag
•proteiner i alla de former – allt från kex till dryck
•goda kolhydrater vs. dåliga kolhydrater
•den explosionsartade ökningen av diverse mjölkprodukter innehållande protein
•samtidigt som diskussionen huruvida mjölk är hälsosamt eller inte florerar
•för att inte nämna pågående sockerhysteri

Det jag lärt mig är just idag för stort att greppa. Jag måste helt enkelt låta det smälta några dagar för att kunna sortera och filtrera tankarna rätt. Det jag i varje fall redan idag kan säga med ryggen rak och huvudet högt, är att livsmedelsindustrin inte väljer strategi utgående från egna intressen. Industrin består av människor – som du och jag – och samtliga har ett sunt förhållningssätt till hälsa och välmående.

Sockerhysteri eller mediahysteri

Socker är under inga omständigheter nyttigt. Samtidigt vill jag påstå att det inte heller är livshotande – inte om man använder sunt bondförnuft.

Robert Lustig är av den bestämda åsikten att socker är ett gift i stil med kokain ett påstående som jag vill påstå att låter besynnerligt efter att ha bekantat mig med WHO:s rapport om att ett lägre intag socker inte lett till minskad mängd fetma i exempelvis England och USA – tvärtom har fetman ökat medan sockerkonsumtionen blivit betydligt mindre. I Frankrike och Thailand där man kan stoltsera med att vara världsledare då det kommer till sockerkonsumtion, ligger man sist då man för statistik över fetman.

Media å sin sida kunde ta en allvarlig funderare över varför de går till sådan massiv attack mot de mer hälsosamma produktkategorierna, medan exempelvis kakor, kex och smågodis får passera obemärkt. Det är som om man vill sänka sockerinnehållet i exempelvis smaksatt yoghurt, flingor och bröd, för att senare i smyg kunna vrida i sig en stor påse lösgodis och toppa det hela med en kanelbulle. Statistiska Centralbyrån anger att  familjen Medelsvensson äter drygt 1 kg godis i veckan och att kak- och bullkonsumtionen ökat med 300% mellan åren 1980-2010 (från 2,7 kg till närapå 11,5 kg per person, per år). I klartext innebär det alltså att vi i medeltal klämmer i oss ca. 230 bullar per person varje år. Och så orkar vi tjafsa om socker i ketchup.

Har på känn att det blir en hel del matrelaterade inlägg framöver.

Det kommer minsann bli ett långt inlägg om chia snart – stay tuned.

9 Replies to “Sockerfällor eller mediafällor”

 1. Läser med intresse, för jag har också reagerat på det här med proteinbaserade mjölkprodukter, hur folk plötsligt klämmer i sig bergvis med kvarg och glömmer att det finns många andra proteinkällor. Men det är väl enkelheten i det som fascinerar. ( en annan point det också med maten- att det ska vara snabbt och enkelt. Snart har vi en generation som växer upp med noll koll på hur man tillreder vanlig enkel husmanskost)
  Jag hör ju till dem som undviker socker och snabba kolhydrater, men likväl håller jag med dig att det mesta är okej, om det intas i måttlig mängd. Man behöver inte bli fanatisk, men samtidigt tycker jag vi konsumenter ska reagera och rösta med plånboken. Det är inte klokt hur vi konsumenter luras om vi inte är vaksamma på vad som finns i förpackningarna, både när det gäller socker, fett, proteiner, renhet på råvaror, eller om det är etiskt eller ekologiskt.

  1. Det där med snabbt och enkelt är en trend som förutspås bli större med tiden. Fruosten är den måltid som framöver förväntas ersättas med snacks som man kan inta bara i farten.
   Du har helt rätt om att bli lurade. Samtidigt är det ovanligt få som överhuvudtaget tittar åt innehållsförteckningen. Och så finns det en hel drös människor som säger sig undvika exempelvis socker och i nästa stund köpa hem sockerflingor (menar på inget vis att du är en av dem för det vet jag att du inte är). Men poängen min är att flinghyllan, godishyllan, läskhyllan och kexhyllan är stora eftersom vi konsumenter köper och faktiskt också föredrar det söta.

 2. Frågan är ju snarare vad folk bytt ut sockret mot som gör att dom ökat i vikt. Aspartam och alla hans kompisar måste ju vara ännu större gift än herr socker och har bevisligen ingen effekt på viktminskning. Sen kan jag inte riktigt hålla med dig om att industrins samtliga aktörer (eller ens folk i allmänhethar) ett sunt förhållande till hälsa och välmående. Industrins uppgift är att tjäna pengar, och dom gör det. Vissa mera hjärtlöst än andra (tex melamin i modersmjölksersättning i kina). Det är upp till var och en att se över vad den köper och ta ansvar för sig själv. När en produkt blir olönsam försvinner den från marknaden, tills dess kököttär den kvar på hyllan och i kundvagnen.
  Håller dock helt med dig att det är fjantigt att tala om socker i ketchup då man kanske konsumerar en matsked av det i veckan, vilket kan jämföras med en tesked socker, när man vräker i sig 250g lösgodis en fredag kväll. (Och för att vara extra petig måste jag påpeka att det var familjen medelsvensson som åt 1kg godis i veckan, dvs 1kg skall delas på 4 pers. förlåt 🙂 ) Och att äta ”powebars” och tro att det är något hälsosamt men rata snickers är ett bevis på att man kan mata vilken strunt i folk som helst. Bra att du förhåller dig skeptisk mot allt strunt som snurrar runt, det är på tiden att folk börjar tänka lite själv också!

  1. Rättade till missen! Det var hela familjen Svensson jag menade. I ivern lämnade jag bort 3 personer 🙂
   Erkänner också att jag kanske stirrade lite väl mycket omaan nappan då jag pratade om industrin generellt, för de facto har jag ingen aning om hur man tänker på diverse mjölkersättningsfirmor. Jag kan egentligen bara tala för mig själv, som numera tillhör en liten del av matindustrin i Finland – att samtliga i vårt team är oerhört pålästa då det kommer till mat och näring. Och samtliga är måna om att de produkter som säljs och tillverkas inte är till ondo. Hälsoaspekten finns ständigt närvarande.

   Vad gäller livsmedelsindustrin har min syn förändrats oerhört. Det jag trodde var en megafabrik har visat sig vara en liten grupp, bestående av 30 personer, alla oerhört stolta över sitt hantverk. Har smakat nyvalsade havregryn och kan konstatera att de smälter i munnen.
   Min point är att fabriken består av individer – människor som jobbat med livsmedel längre än jag levat, och som verkligen kan sin sak. Och om det jag såg på plats och ställe inte kan kallas hantverk, vet jag inte vad.

   Sedan då det kommer till olika frågestunder då man vill ha reda på vad folk konsumerar har det visat sig att de flesta svarar det som verkar mest rätt. Folk säger att de vill avstå socker, men de facto väljer de alltid den variant med mer socker om de har möjlighet till det. Och som du sa – det finns en orsak varför hyllmetrarna är många då det kommer till frukostflingor (inkl. müsli). Jo, för folk köper det! Industrin har inget att vinna på att producera sådant folk inte köper. Och de facto har jag sett exempel på sockerfria varianter som tillverkats eftersom folk frågat efter det men vad händer? Jo, ingen köper det. Däremot fortsätter man köpa den sockerstinna varianten.

 3. För mycket socker leder väl inte enbart till fetma, det har fler ”biverkningar” än så…
  Ökad användning av söt skräpmat, tillsammans med ex. ökad antiobiotikaanvändning, steril omgivning mm, leder till en rubbad tarmflora, som sen kan leda till allergier, astma, magproblem, typ 1-diabetes mm. På dryga hundra år, har människan i västvärlden gått från ca 1kg socker/år/person till 60 kg/år. Nånstans måste det ju börja ta ut sin rätt…
  Läs gärna boken Det sötaste vi har, av Ann Fernholm. Så att minska på sockerintaget, är nog ingen dum idé… Speciellt inte med tanke på alla barn, som fullkomlig proppar i sig sötsaker varje dag! Sockerstinna barn/vuxna från morgon till kväll… 😦

  1. Jo, jag inser att det uppstår fler biverkningar än endast fetma. Problematiken ligger ändå djupare än så.
   Har en super artikel om kostens inverkan på blodvärden, men den ligger på kontoret. Får återkomma med den! Där har en forskare experimenterat med sin egen kost och på så sätt förbättrat sina värden avsevärt (återkommer som sagt).
   Det vi glömmer i hela virrvarret av kostdiskussion och diverse folksjukdomar är avsaknaden av motion och rörelse. Ser jag till mig själv så hade jag pissdåliga blodvärden som 20+ med aktiv ätstörning, undervikt och intag av lightprodukter.
   Idag, äter jag allt! ALLT! Socker, vetemjöl, broccoli, diverse frön, läsk – ja, inget jag överäter – inget jag undviker och hör och häpnad. Mina blodvärden var under alla gränsvärden! Mina midjemått, vikt you name it var på topp. Jag gissar jag får tacka motionen för det – för något hälsofreak är jag sannerligen inte. Samtidigt vill jag understryka att vare sig jag eller ungarna äter kex, kakor och godis morgon, middag, kväll.
   Och nej – ingen av oss bär på diabetes-1 gen.
   Men däremot har vi både högt kolesterol och hjärt- och kärlsjukdomar i släkten.

 4. Susanne menar nog typ 1-diabetes… Efter att ha följt Ann Fernholms blogg, föreläsning och bok, så är det just så hon skriver. Läs gärna hennes blogg, ettsotareblod, för att ta del av sockerfirskningen…

  1. Det finns teorier, ja, men ingenting är bekräftat, och då tycker åtminstone jag personligen att det det är fel att gå ut med information som kanske inte stämmer. Typ 1-diabetes anses också kunna bero på virus, på vaccin och på många andra saker, och tills forskarna vet med säkerhet anser jag inte att man kan gå ut med att typ 1 -diabetes beror på det ena eller det andra.

   Däremot håller jag helt med dig i sak, att gemene man äter alldeles för mycket socker. Själv har jag valt att äta så lite socker och sötningsmedel som möjligt (vilket är svårt, det finns socker i nästan allt!) och det beror inte enbart på min diabetes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s