Vad äter ni till frukost?

Det jag ber av dig nu är ärliga svar. Du får gärna vara anonym, men skriv gärna om du bor i Finland eller Sverige (eller något annat land).

Det jag undrar är:

1. Vad äter du till frukost? Och varför?
2. Om du har barn, vad äter de till frukost? Och varför?
3. Var äter ni oftast frukost? (hemma/dagis/skola/jobb)
4. Är det skillnad på vardagsfrukost jämte helgfrukost? I så fall vad?

Stort tack på förhand.

61 Replies to “Vad äter ni till frukost?”

 1. Jag äter en smootie gjord på turkisk joghurt, blåbär och en halv banan samt några tattarkakor. Lite rågflingor och kokosflingor brukar jag sötta med också. Dottern äter naturell joghurt med mysli och mannen brukar börja morgonen med gröt eller bröd.
  På helgerna blir det nybakat bröd och kokta eller stekta ägg och så ”festar” vi till det med lite ekologisk appelsinjuice. På söndagar brukar jag äta bröd, även om jag annars inte äter smörgåsar. Min mage tål inte stora mängder bröd, men mannens ekologiska bröd utan jäst går bra, det ger mig inte ont i magen som högprocesserade butiksbröd brukar göra.

 2. Gröt, gröt, gröt. Havregrynsgröt till vardags och på lördag mannagrynsgröt. Smörgås blir det också, med kokta ägg på helgen. Är alltid galet hungrig på morgonen, skulle aldrig falla mig in att äta frukost på vägen eller helt skippa den. Frukosten är bästa målet!

 3. På vardagar äter barnen och jag havregrynsgröt med frysta bär och oftast lite turkisk yoghurt. På veckoslutet lagar mannen i huset morgonmål och då är det stekt ägg/omelett/kokt ägg och rågbröd. Jag äter oftast gröt även på veckoslutet.

 4. Söndag till fredag äter jag havregrynsgröt med extra protein, bär och ett kokt ägg. På lördagar äter jag det jag vill ha, t.ex. proteinplättar eller smörgås eller hotellfrukost 🙂 Äter i princip alltid frukosten hemma.

 5. Morgonmålet under vardagar består oftast av varierande slag gröt med bär, frukt eller sylt. Dottern äter massor av gurka och tomat… 🙂 veckosluten äter vi ofta yoghurt med egen gjord mysli och bröd. Ordentlig frukt juice hör till varje morgon, samt kaffe…

 6. Jag är en periodare, varierar mellan bröd (mörkt eller ljust, gillar båda) med nåt pålägg (kalles, ägg, avocado, sylt, peanutbutter, ost, skinka, prickig korv, tomat…), naturell yoghurt med mysli och blåbär, havregrynsgröt med tex banan o kanel…Och så kaffe och ett glas juice till.
  På helgerna ska det finnas mycket att välja mellan, och det som gör mig gladast är blodgrape, kokt ägg och croissanter. Plättar är också gott, med sirap eller äppelmos. Barnen äter oftast smörgås eller karelsk pirog till frukost, de två äldre gillar inte riktigt gröt, medan den yngsta får gröt varje dag.
  Vi äter alltid hemma, och oftast alla tillsammans. När jag jobbade steg jag upp tidigast och försvann innan nån annan var vaken, så då åt jag gröt + nån frukt på jobbet.

 7. 1. En skiva rågbröd, en skiva ost och ett kokt ägg. Ibland en mandaring eller en liten bulgarisk yoghurt till.
  2. Inga barn.
  3. Äter hemma vid köksbordet.
  4. På helgerna blir det oftast lite mera morgonmål, typ två smörgåsar, mera grönsaker, eventuellt en omelett. Äter lunch senare på helgerna, därför lite mera.

   1. Näe. Pga min diabetes och att jag har problem med höga blodsockervärden efter frukost, är det bäst att jag håller mig till under 20 kolhydrater på morgonen. T.ex. mysli (speciellt köpt) innehåller mycket kolhydrater så det är en big no no på morgonen för mig.

 8. Havregrynsgröt med kanel, linfrö, solroskärnor, lite kruskakli + proteinpulver & minimjölk. Kaffe + minimjölk. Vatten.
  Äter hemma.
  På helgen ibland en macka på hembakt bröd till gröten och ibland ett ägg.
  Springer jag tidigt på helgen blir det ”kaffemjölken”, vatten. ett ägg och 1/2 banan.

 9. 1. Yoghurt med müsli, 1-2 brödskivor med korv/skinka + ost, kaffe. Alltid, alltid samma, vardag som helg. Någon enstaka gång ägg + bacon till.
  2. Gröt eller smörgås + yoghurt.
  3. Jag – hemma, barnen – på dagis (hemma förstås om de är lediga)
  4. Nix

   1. Om du menar typ corn flakes, så ja, ibland vill barnen köpa, men de äter dem aldrig till frukost, utan som mellanmål eller kvällsmål. Varierar mellan Rice Krispies, Cheerios, Frosties och någon med choklad på, så ja den sockriga varianten också. Varför denna nyfikenhet om flingor? 🙂

   2. Skriver ett inlägg om det inom kort. Har börjat jobba inom livsmedelsindustrin och själv har jag haft enorma fördomar mot både industrin, flingor och matvanor.
    Det skrivs mycket om granola och gröt men ingen yppar ett ord om flingor – som om där fanns en skäms-faktor.

 10. 1. Jag är en periodare som nån annan också utnämnde sig. Kan äta typ weetabix i veckor för att sen övergå till nåt annat som jag äter tills jag inte vill ha det mer. Nu äter jag några fröknäckeskivor med margarin och ost på. Före det hade jag en period då jag åt omelett, med banan och ost emellan, på mornarna.
  2. Det varierar. En äter alltid smörgåsar med enbart margarin på och tar en drickjoghurt till. Det går ej att ändra dessa vanor så vi har låtit det gå. En annan äter ibland bröd, ibland gröt och ibland riskakor med nutella (inte för ofta!). Vår yngsta äter väldigt varierande också. Oftast ska han ha lite av allt vi andra äter just den morgonen.
  3. Hemma! Yngsta äter varannan vecka på dagis men annars alltid hemma.
  4. Nä, inte egentligen. Är det nån speciell dag som fars-, mors- eller födelsedag kan vi slå till med lite lyxfrukost och bjuda på american pancakes eller sånt.

 11. 1. På vardagarna äter jag två rågbitsskivor med skinka, ost, sallad, gurka. Dricker kaffe till. Ibland tar jag gröt. Beror vad som serveras på arbetsplatsen.
  2. Barnen äter gröt för det mesta. Rågbitar med pålägg eller surskorpor med pålägg om det är mer bråttom.
  3.Jag äter vardagarna på arbetet eftersom jag har fördelen att arbetsplatsen varje dag bjuder på frukost. Övriga familjemedlemmar äter hemma.
  4. På veckosluten äter vi en ”större” frukost. Sitter ofta länge tillsammans och äter. Mannagrynsgröt, nybakt bröd eller scones, ost, skinka, grönsaker, färkspressad juice (t.ex. apelsin, lime, citron. Ibland kokt ägg. Mjölk, te eller kaffe

 12. Jag äter rostat rågbröd – ruispalat – med avokado och lite salt och dricker en mugg kaffe. Varje dag, vardag som helg. Två dagar i veckan, på mina fastedagar, äter jag bara ena halvan av brödet. Det är supergott!

 13. Havregrynsgröt med blåbär, lite mjölk, hackad mandel, och kanel. Och så lite ost vid sidan om. Och TE! Alltid te. Just nu Pukka. Ungen äter gröt och vi äter alltid hemma. Sambon äter ingenting, ingen morgonmänniska. Kan också slänga ihop en omelett med feta och spenat ibland men just nu är jag gröt-o-holic.

   1. Alltid havregrynsgröt med havrekli. Ibland med proteinpulver, men alltid havre. Manna är ju godast men orkar inte mecka så tidigt på morgonen. Äter ju direkt när jag vaknar vid 7.

 14. Jag äter alltid frukost! Behöver få något i mig senast typ 15 minuter efter att jag vaknat, annars blir jag vrålhungrig. Är också periodare. Just nu har jag jogurt period vilket innebär turkisk/grekisk yoghurt med skivad banan/frysbär/mysli på. Dricker så gott som varje morgon en stor kopp grönt te till. Min Man däremot gillar inte frukost och dricker oftast bara en espresso och en liten drickyoghurt. Sonen äter just nu oftast scrambeld eggs, smörgås eller gröt. På veckoslut blir det oftast samma även om jag gärna skulle duka upp lyxfrukost då… Ibland äter jag frukost på stan innan jobbet med någon kompis. Brukar då bara dricka ett glas juice innan jag far och klarar mig just och just….

   1. Ja vi har sockerfira Muron just nu som HUbbe äter ibland med naturell yoghurt eller som snäcks au naturel. Maken gillar också kokopops men vi har inte dem hemma just nu. Själv skulle jag aldrig äta dem, och vill helst inte heller ge dem till Hubbe då de har så mycket socker. Mysli gör jag själv nu som då.

 15. Sverige!

  1. Havregrynsgröt med rejäl sked jordnötssmör (ekologiskt), keso och blåbär på. För att det är sjukt gott. Och dessutom bra grej som jag blir mätt på och innehåller bra kolhydrater, mycket protein och smarrigt fett. Och vitaminkick. Dricker te till (kaffe på jobbet sen). På helgen kan jag gotta till det med surdegsbröd men jag äter alltid gröt först.

  2. Barnen äter frukost på förskola/fritids 3 dagar i veckan. Övriga vardagar är det lite olika pga att jag och min man gör olika… Jag låter dem oftast få den sorts macka de vill ha (oftast rostmacka, vitt bröd) och kompletterar med något ”vettigt” (de väljer oftast ägg eller oststavar) plus grönsak/frukt (ofta paprika i bitar, det gillar de). Mjölk att dricka. På lördag eller söndag kan de få Oboy. Ett tag åt de också gröt (med lingonsylt) men det sker sällan nu tyvärr. Får kämpa med att få i dem frukost i regel. På helgen när de kan gå runt ett tag och bli hungriga först går det lättare. Min man tar enklare vägar och låter dem äta rostmackor bara.

  Händer once in a blue moon att vi göra amerikanska pannkakor på helgen. The real kind på vetemjöl, stekta i baconfett, med massor av lönnsirap… Men det är undantag.

  När jag inte är sjuk (gravidsjuk) och går på föräldraledighet (och barnen därmed inte äter frukost på förskola/fritids) så är frukosten en av mina första prioriteringar. Att se till att de äter ordentligt och bra grejer. Lär kräva lite experimenterande för att komma fram till vad som går hem.

   1. Hmm. Min man har nåt som ser ut som hundmat men jag gillar inte flingor alls så jag köper aldrig. På sommaren, när vi är med mina föräldrar på landet, så äter barnen special k och corn flakes ibland. Tänkte inte på det.

 16. Vardagsmorgnar käkar jag 2 skivor rågbröd med kalkonfile, mager ost och mängder av olika grönsaker, med vatten till. På jobbet tar jag morgonkaffe. Jag vill ha nånting ganska snabblagat, hela morgonrutinen är optimerad för maximal sömn. Jag stiger upp tidigt och tar mig med buss sträckan Pargas-Åbo på jobb, hela morgonrutinen tar 40 min med dusch, frukost, fixa hår och ansikte, klä på mig och sen ut. Bussen gör mig så dåsig så därför blir det kaffe på jobbet först.

  Nope, inga barn här.

  Frukosten äts oftast hemma.

  På veckosluten lägger gubben och jag ner mer tid på frukosten, nog smörgås med rågbröd men sedan lite lyx med olika kaffesorter (har kapselmaskin). Och frukt till.

 17. Sverigeboende finlandssvensk…
  1. På vardagarna äter jag, förutom obligatoriska kaffet, lite vad som råkar komma i min väg. Ett glas med joghurt, några riskakor med smör/kaviar/ost hemma, sen väl på jobbet (efter spring) dricker jag en stor latte och äter typ en banan och ett äpple.
  2. Dottern äter gröt med bär i. Tycker det är vettig frukost. Hon dricker en del mjölk på dagis så jag tycker inte hon behöver få mjölkprodukter till frukost. Hon äter tillsammans med maken innan de går till dagis.
  3. Både hemma och på jobbet.
  4. På helgerna äter vi ofta ägg/kaviar/ost/tomat riskakor, gröt eller joghurt och oftast en frukt som efterrätt. Och kaffe.

   1. Jodå, flingor (cornflakes) finns hemma. Främst jag själv som brukar äta det med joghurt eller kvarg till kvällsmål ibland. (Kunde väl plocka fram det under en helgfrukost också men då är risken att maken börjar äta det och jag står inte ut med smaskandet 😉 (inte hans fel utan mitt problem))

 18. Bor i Finland, äter alltid havregrynsgröt med linfrön, två kokta ägg och lite banan på och kakaonibs. Barnen äter nästan alltid hembakt bröd med Oboy till. Vi äter hemma. Samma på helgerna.

 19. Två rågbrödssmörgåsar med leverpastej på och så dricker jag kaffe till. Barnen äter sitt rågbröd med ost och ett av barnen äter Rice Krispies med mjölk. Samma morgonmål oberoende av veckodag och vi äter alltid morgonmålet hemma. Jag äter ofta samma sak till kvällsmål för att det är så gott.

   1. Det är alltid Rice Krispies på morgonen. Ibland äts Corn Flakes till kvällsmål, men de duger inte som morgonmål.

 20. Ingen skillnad på veckodag. Det blir kokt ägg eller en matig omelett, fröknäcke med massor av riktigt smör och ost på. Kaffe med vispgrädde (utan tillsatt karragenan (E407)). Detta håller mej mätt mycket längre än då jag ännu åt gröt. Äter hemma.

 21. Bor i Finland.
  1. Oftast havregrynsgröt med blåbär eller hemgjord äppelmos, eller både och. Hembakt fröknäcke. Ibland blir det kvarg med blåbär, hallon och banan. Gott, mättande och tar ej lång tid att tillreda.

  2. Havregrynsgröt med bär eller äppelmos. De tycker att gröt är ok och vi tillreder inte många rätter här på morgon.

  3. Minstingen äter på dagis, resten (två skolbarn och två vuxna) äter hemma

  4. På helgerna blir det sällan gröt. Ägg, ibland bacon, rostat bröd, gott pålägg, turkisk yoghurt, bär, uppskurna fruktbitar…. och gott, gott kaffe (vi dricker annars morgonkaffe på jobbet)

 22. På veckodagar 2 ruispalat med ost o sallad för vuxna som vi tar med till jobbet. För dottern 6 år en drick jugge hemma (actimel eller liknande) o gröt på förskolan. Veckosluten ganska lika för vuxna utom ägg till (också för dottern). Hon får dessutom kidius jugge eller drickjugge o smörgås eller flingor (cherios) eller eloveena påsgröt (vet att dessa har en hel del socker).

  1. Ni vuxna äter aldrig gröt? Vilken påsgröt? Jag menar vilken smak gillar hon? Är det dottern som gillar påsgröten eller väljer ni den för att man slipper koka i kastrull?

 23. Själv äter jag gröt (havregrynsgöröt lagad i miccron) med margarin på. På vardagar på jobbet, veckoslut hemma. På jobbet äter jag ofta en frukt till, hemma ett ägg till. Ibland har jag också peroder då jag äter bröd istället för gröt. Vatten och kaffe till.

  Barnen äter alltid hemma. Det varierar mellan yoghurt (smaksatt), flingor (Rice Krispies, Cheerios, Frosties), bröd, riisifrutti och gröt (sällan gröt på morgon.) Ibland äter de också ägg till. Mjölk att dricka.

 24. Barnen äter havregrynsgröt. Kokar grynen i vatten och kyler gröten med mjölk. Oftast får de musli som topping. Om vi inte har havregryn äter de havrefras + mjölk. På lördagar får de om vi kommer ihåg välja om de vill ha gröt eller flingor. Ibland (om barnen varit med och gått förbi flinghyllan på fredagen) får de värsta sorten typ Lucky Charms eller choklad puffar. Jag vill inte göra någon grej av att man inte skulle få det. Men har nog tur som har barn som inte tjatar och nog känner att grötfrukosten funkar bäst. Jag äter smörgås med kokt ägg.

 25. Barnen: Havregrynsgröt på ekologiska havreflingor, kokad i hälften vatten, hälften mjölk. 3 jordgubbar och 1/2 dl blåbär per barn. Mjölk eller vatten att dricka. Detta till vardags. Morgon och kväll. På veckoslut varierar det men oftast smörgås (oftast köpebröd, ibland hembakt) med medvurst och ost, ägg och frukt samt ekologisk juice (köpt). Själv äter jag till vardags ett ägg, en kopp kaffe, en kopp te (utan te, dvs varm ingefärs- och citrondricka), en halv liter citronvatten. På veckoslutet äter jag ägg och rågbröd. Kaffe och citronvatten.

 26. 1.På vardagar äter jag mysli, linfrön och solrosfrön tillsammans med naturell- och turkiskjoggi. Sen tar jag ännu en frukt till. Dricker té. Äter min vardags frukost på jobbet eftersom jag inte är hungrig ännu kl. 7 när jag startar till jobbet. maken äter ungefär samma sak hemma vid köksbordet.
  2. Barnen får själva välja vad de vill äta. Oftast äter de frukost på dagis, men ibland hemma. Då äter de gärna flingor, M vill isf ha weetabix och N varierar mellan mysli, miniweetabix (de med choklad i) eller vanlig weetabix. Vill de ha smörgås vill M ha ljust bröd (helst piimälimppu) med ost på och N vill ha mörkt (älskar tositumma) med ”brunost” på, alltså Norsk getost. Så det skall finnas lite av varje i skåpet :). Enstaka gånger beställer de gröt och då kokar jag vanliga havreflingor. Vi hade en period som barnen åt så dåligt med frukost att jag började köpa hem flingor av olika (ohälsosamma)slag bara för att få dem att äta något. Nu är det är egentligen miniweetabixen som hänger kvar. Gillar den själv också. Vanlig weetabix äter de utan något på.
  3. På vardagar äter vi frukost lite i omgångar, men på helgerna alltid tillsammans.
  4. På veckoslutet äter vi vuxna oftast smörgås med stekt eller kokt ägg. eller så gör vi omelett. Det äter även yngre killen, men äldre äter helst weetabix och sina ostsmörgåsar på veckosluten också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s