Det behövdes jordvärme för att få huset varmt

Efter att vi för ett drygt år sedan flyttat till vårt drömhem, fick vi rätt så fort vänja oss vid en annorlunda vardag än vad vi tidigare upplevt. Barnen lärde sig fort att klä sig varmt innan de kom ner till köket för att äta frukost, och själv blev jag en fena på att hugga stickor med vars hjälp jag lätt fick eld i spisen tidigt om morgnarna. 

Innan vi köpt huset var vi fullt medvetna om att det värmesystem som fanns i huset inte var hållbart i längden. Dels var oljepannan dyr i drift och dels började hela systemet sjunga på sista versen. Vi hade eventuellt kunnat vänta något år – men hur vi än vände och vred på kalkylerna förblev slutresultatet det samma. Värmesystemet måste uppdateras och en förskjutning i tiden skulle endast innebära onödiga oljekostnader. Sagt och gjort. Efter att noga övervägt för- och nackdelar sattes processen igång.

Val av leverantör

Efter att vi jämfört samtliga aktörer i nejden kändes valet sist och slut som en självklarhet. Skärgårdens Brunnsborrning är en lokal aktör som kan erbjuda snabbt och pålitligt underhåll också i framtiden. För oss var detta avgörande – vi vill helt enkelt vara säkra på att vi kan få service ifall det behövs.

Då Skärgårdens Brunnsborrning dessutom har lång erfarenhet av jordvärmesystem och kan ses som föregångare inom sitt område, var saken klar. Brunnsborrningen fungerar också som återförsäljare av Thermia -jordvärmepumpar – en pump som flera av våra bekanta rekommenderat. Också det faktum att Skärgårdens Brunnsborrning sysselsätter många ortsbor påverkade vårt val av leverantör.

SAMSUNG CSC

Värmepaket – nyckelpaket

Fyra dagar tog det in alles – från att de körde in på gården med den stora jordborren, till att elementen i huset stod varma.

Platsen där det skulle borras hade vi märkt ut sedan tidigare. Två rediga killar skötte borrandet, som till slut tog en och en halv arbetsdag. Efter första borrningsdagen hade de kommit 140 meter djupt, de resterande 70 metrarna borrades på förmiddagen nästa dag. Efter sig lämnade de knappt några spår alls, förutom ett stålrör som stod upp ca 50 cm ovanför marken. De resterande 210 metrarna befann sig under markytan.

Då rören från brunnen var dragna in i huset var det dags för installatörerna att möblera om i pannrummet och byta ut vår gamla oljepanna mot den nya jordvärmepumpen. Effektiva var de två – det tog dem bara en förmiddag att slita ut alla tryckkärl och pannor. Snyggt och prydligt drogs alla kopparrör och elledningar och pannrummet fick sig en ordentlig ansiktslyftning.

Då det var dags att bära ut den gamla oljepannan kom ett par tungviktare till undsättning. Det är inte vem som helst som kan bära ut en gammal oljepanna som väger cirka 350 kg. Dessutom skulle pannan bäras upp för en riktigt brant källartrappa.

Trots att jag var skeptisk förblev trappan inomhus intakt utan minsta märke, och i dagsläget befinner sig pannan antagligen på någon järninsamlingsplats.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Vi är otroligt nöjda över att vi valt Skärgårdens Brunnsborrning och jordvärme som uppvärmningssystem.

Arbetet flöt på som planerat utan avbrott och kvaliteten på arbetet var centralt – allting gjordes så att slutresultatet skulle vara så bra som möjligt.

Vi valde att göra processen i två olika omgångar. Mellan borrandet och själva installationen av jordvärmepumpen hade vi en paus på två månader. Om man gjort allt samtidigt skulle antagligen hela processen varit snabbare än fyra dagar.

För att summera: totalt ett dygn var vi utan vatten och två dagar var vi utan värme. Skärgårdens brunnsborrning rekommenderade att vi skulle bo någon annanstans under installationsskedet, men vi valde att se dagarna utan bekvämligheter som ett litet äventyr. Vi eldade kaminerna, grillade korv, klädde oss i dubbla koftor och ringde på hos grannarna då vi behövde besöka toaletten. Och bra gick det.

Så blev det varmt – och vilken värme vi fick

Elementen är de samma. Ändå är värmen något helt annat än vad den varit tidigare. Längre behöver vi inte elda i spisen. Inte heller klä oss i yllesockor och kofta. Det är som om hela vårt hus blivit varmare.

Också våra gäster påpekar det då de kommer hem till oss – att de inte längre behöver klä sig i kofta och ullstrumpor. 

Extra bonus

Som extra bonus medförde övergången till jordvärme att vi fick två rum till i huset. Brasrummet nere i källaren har vi under det gångna året använt endast en gång eftersom rummet varit kallt och rått, men med ett maffigt element och värmen från jorden har rummet idag en snittvärme på 21 grader. Vidare kommer vi någon dag i framtiden bygga om rummet där oljetanken stått till verkstad.

Så fort Molly växer till sig och inte längre behöver sina stolliga föräldrar uppe på vind, kommer vi att ta vårt pick och pack och flytta ner till brasrummet. So long kids. Er mamma och pappa kommer leva loppan. Innan vi ens fyllt fyrtio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s