Sova steg för steg

Så här såg den första veckan ut hos oss
Natt 1: vaken 23, 01, 02, 04. Hon skrek i medeltal ca. 10 minuter. Längst klockan 01 då hon var vaken i 20 minuter innan hon somnade om.
Natt 2: vaken 01, 05. Hon skrek ca. 5 minuter innan hon somnade om.
Natt 3: vaken 02. Hon somnade om efter ca. 2 minuter.
Natt 4: sov hela natten.
Natt 5: sov hela natten.
Natt 6: vaken 01, 04 (första gången jag hade nattskift efter sömnskolan). Klockan 01 protesterade hon i 10 minuter, Följande gång somnade hon om efter någon minut.
Natt 7: sov hela natten.

Taktik och metod

Egentligen tror jag inte det spelar någon roll vilken metod eller taktik man använder sig av. Hemligheten ligger i att man skall vara konsekvent. Då barnet vaknar och känner sig otryggt skriker hen efter sin mamma eller pappa. Vad man gör härnäst kvittar så länge man gör samma sak då barnet vaknar nästa gång och därpå följande gång. Det gäller att skapa rutiner och mönster som man följer och som barnet känner sig trygg i.

Då vi kurade Amanda för åtta år sedan var vi rookies. Därför valde vi att följa AW’s metod till punkt och pricka, d.v.s. magläge, andningslarm, ramsa, solfjädra, buffa och mörkt rum. Med Molly har vi valt en något mer mildare metod. Hur som haver fungerar båda metoderna lika bra.

I korthet går hela nattningsprocessen ut på följande:

ca. 19 kvällsgröt och mjölk
ca. 20 pyjamas, lite mer mjölk och en massa bus
ca. 20:30 läggs Molly i sängen, det pussas och leks och därefter säger vi god natt. Eftersom hon delar rum med Viktor är rummet inte beckmörkt. Fotbollslamporna runt Viktors säng är på. På väg ut från rummet ramsar vi Gonatti Molly sov så gott, gonatti Molly sov så gott.
I regel somnar hon utan problem, men om hon protesterar ramsar vi i dörröppningen. Vi går endast in om hon stiger upp och skriker och är riktigt ledsen. Då vi går in lägger vi henne ner i sängen, slätar henne på ryggen och säger sssshhh, ssshhh, ssshhh. Då hon lugnat sig går vi ramsandes ut.
Om hon vaknar nattetid räcker det oftast med att ramsa från vårt sovrum. Ibland måste vi gå in, släta över ryggen och ramsa på vägen ut varpå hon genast somnar om.
ca. 07:30-08 vaknar hon jollrandes i sängen och då vi går in leker vi att det är världens fest och bästa återseendet någonsin – det skrattas och busas. Och så börjar vi en ny dag.

Det finns mängder med tankar kring sovandet. För oss har det här fungerat. Hur man än gör gäller det att vara övertygad om att man gör rätt – då fungerar det!

Make a plan and stick to it.

Hoppas det här svarar på många av era frågor. Om det är något annat ni funderar över är det bara att skriva en kommentar.

15 Replies to “Sova steg för steg”

 1. Tycker alla som funderar på att pröva någon av Anna Wahlgrens ”metoder” borde läsa denna blogg först: https://somnforbarn.wordpress.com/category/5-minuter-metoden/

  Ja som du skrev, alla gör som dom vill. Men det är faktum att metoderna anses kunna vara direkt skadliga och i Sverige så får Bvc (rådgivningarna) inte längre rekommendera dessa metoder till föräldrar, som de gjorde för några år sedan, p.g.a ny forskning! Menar nu inte att det är skadligt om man ändå svarar på barnets signaler, som ni ha gjort,utan menar om man följer t.ex 5mm till punkt och pricka. På bloggen sömn för barn finns annars andra mer skonsamma sätt om man behöver tips ang. barn och sömn.

  1. Intressant att tänka att det är skadligt. De som känner våra barn vet att de är trygga barn och kan fullt påstå att de inte tagit någon skada. Nej – de är trygga sjusovare! Vareviga en får göra precis som man vill tycker jag. För mig kvittar det ifall man sover sked med sina barn tills de flyttar hemifrån. För min del får man dela rum med sina barn så länge man vill. Och man får sitta bredvid och släta hela natten igenom. Man får bära omkring. Man får koka världens middagar mitt i natten om man så vill.
   Men vi vill inte. Hos oss sover vi nattetid. Punkt.
   AW fungerar för oss. Det står jag fast vid! Ingen snack om saken! Och nej – Amanda som är 8 år har inte tagit någon skada alls. Hon blev torr vid 1 år och 11 månader (också nattetid). Hon är en trygg person som är oerhört omtänksam. Hon sover tryggt i egen säng och hon sover också gärna över hos kompisar.

 2. Man får väl tillämpa källkritik litegrann och inte gå på allt som står på nätet. en blogg där en enstaka person kritiserar AWs metoder är kanske inte ett bevis på att det är skadligt. Själv har vi inte tillämpat sömnskolor (eller vi försökte, men det var inte så fruktbart…) och ena barnet har alltid sovit och andra barnet sov sin första hela natt vid tre års ålder.Nu som femåring vaknar han ännu några gånger per natt och kryper ner i vår säng 5-6 gånger i veckan. Inte att rekommenderas, men jag tror att han är lite gammal för ramsor vid det här laget 😉

  1. Haha. Jo nej ramsor är nog inget vi använder oss av då vi nattar Viktor och Amanda.
   Saga, diskussion eller what ever är det som gäller. Och visst händer det att Viktor kan vakna och komma in till oss och krypa ner under täcket och det är helt fine. Känns bara mysigt! Men att konstant vakna natten igenom i flera månader och år klarar jag inte av. Är för mån om sömnen. Måste få vila för att orka vara aktiv dagtid.
   Vet många barn som behöver få sova nära vuxen och då ska de få göra det. Det är familjen som bestämmer och var och en utgår självklart från vad som är bäst för eget barn.

 3. Att metoden är skadlig tror jag inte ett dugg på!! Tror att det är mycket skadligare om mamma/pappa inte får ordentlig sömn som leder till trötta/ledsna/irriterade föräldrar som inte orkar med sina barn om dagarna!

  1. Precis. Vi måste få sova och jag vill att Molly ska äta dagtid inte nattetid. Så enkelt är det. Och så nu då hon sover längre nattsömn är hon mycket piggare dagtid.

 4. Vi har också använt oss av sömnskola åt båda barnen när det kändes som om nattvaket blev för mycket. Med äldre sonen körde vi bara på utan att läsa något om saken och jag kom fram till att vi använt oss av ”tassmetoden” två år senare när det igen var dags för samma sak med lillebror. Den påminner väldigt mycket om den variant ni kört Michaela. Väldigt human och mjuk, men man måste vara konsekvent. Bryter man mönstret en natt så får man börja om igen. Jag upplever också att vi har trygga barn fast vi lärt dem att sova i egen säng från första början. Får vi sova så har de också gladare föräldrar dagtid som orkar ge dem all den närhet och trygghet de behöver.

  1. Jep. Där var ordet – konsekvent! Då vi bytte så att jag tog natten så då märkte Molly direkt av osäkerheten och då reagerade hon genom att skrika lite längre. Men då jag höll fast så var nästa natt igen ok.

 5. Hej! Vad roligt att metoden fungerat för er! Tänkte fråga att hur gammal är Molly nu då ni kört sömnskolan? Jag har en likadan natt ätare här hemma, och jag funderar om jag ”vågar” köra sömnskolan nu då hon är 8,5 månader. Hon har nämligen helt tydligt varit i separations fasen, men jag sku inte orka natt vaka mera. Mina två andra barn har aldrig behövt nån sömnskola, fom lärde sig sova hela nätter helt själv!

  1. Molly blir 8 månader om några dagar. Hon var extremt fäst vid mig innan jag åkte bort de där tre dygnen. Då dög ingen annan än jag. Hon grät och var ledsen då M försökte trösta. Nu efteråt accepterar hon oss båda.
   Jag tycker det är svårt att ge riktlinjer åt någon annan. Och det sägs att 8 månaders ångesten är en stor sak för de små – så hmm… svårt. Jag vet inte. Vi kom bara till en punkt då vi kände att vi inte orkade längre samtidigt som jag själv skulle åka bort och då passade det att köra sömnskolan. Det bara blev så – pusselbitarna föll på plats. Och det fungerade för oss.

 6. Hurra för Molly! Här blev det ofrivillig sömnskola då vi alla varit så ofantligt trötta. Ingen steg upp när Adrian marrade till och det resulterade i fyra nätter den här veckan där han sovit drygt ELVA timmar utan marr eller mat. Är helt chockad. Och barnet har sovit som Skalman. Hoppas det håller i sig.

 7. Vad intressant att läsa. Och så skönt att det funkar så bra nu! Vi har kämpat på med sovandet också några veckor och nu äntligen sover vi hela natten (i alla fall 3 av 4 nätter… dock vaknar vi onödigt tidigt och kan inte somna om… för mycket annat intressant att upptäcka gissar jag). Just själva somna och komma till ro har vi inte bottnat i ännu, är mest skrik om vi lägger henne i sin säng så vi får gå omkring med henne i famnen en stund innan hon somnar. Men det är ingenting om man bara får sova hela nätterna sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s