Rent hemma

Så sent som för någon månad sedan trodde jag att rent skulle dofta tvättmedel

Då min kompis Verro för närmare ett halvt år sedan kontaktade mig för att höra ifall jag var intresserad av att bjuda in till ENJO städ-demo, tänkte jag i mitt stilla sinne att hon måste vara knäpp. Städning var väl inget jag behövde lära mig – det kunde jag redan. Mitt recept hette Fairy. Tolu. Tallsåpa. WC-duck. Mr Muscle. Vim. Ja, listan kunde göras precis hur lång som helst. Av någon anledning hade jag fått för mig att ju mer det doftade – desto renare vart det. Och jag menar Fairy – det var ju lösningen på alla problem. Trodde jag.

SAMSUNG CSC

Idag kan jag inte annat än tacka Verro. Kemikalierna har jag nämligen låtit stå orörda efter att hon bevisat att rent stavas vatten.

Visst har jag under åren från och till reflekterat över ekologisk make-up och ekologisk kroppsvård, för att inte tala om ekologisk mat, men då det handlat om hemmets ytor har jag seriöst gått omkring och trott att Fairy varit safe. Jag menar, min mormor tvättade ju med Fairy. Idag känner jag mig bara dum som gått och känt avsky för plaster i och med larmrapporter om ftalater och BPA samtidigt som jag varit totalt likgiltig inför alla andra kemikalier jag strött omkring mig och min familj.

Lovar och svär – idag tvättar jag rent såväl stekpannor och tuttflaskor med enbart kallt vatten och ENJOs fiberduk. Och eftersom jag står i köket från tidig morgon till sen kväll har jag märkt en enorm skillnad beträffande mina händer. Innan gick jag omkring och led av att ha torra händer till den milda grad att blodet sipprat fram då huden krackelerat vid knogarna. Nu efter att jag endast tvättar med olivtvål är hudproblemen ett minne blott – mina händer är mjuka och inte alls torra.

Det bästa med städrevolutionen är att tänket smittat av sig. Plötsligt har jag  plockat fram tvättnötterna jag fått i julklapp vilket fått mig att inse att kläderna går att tvätta rena utan OMO och Ariel (tack svärmor). Och till näst kommer jag att städa upp bland schampon och duschtvålar – ska bli intressant att se hur Viktors atopiska eksem kommer att se ut om någon månad. Och än mer spännande – kanske, kanske Molly rentav slipper eksem då jag städat ut kemikalierna ur badrumshyllan.

En som genom åren skrivit mycket om kemikaliebantning är UnderbaraClara. Bland annat följande finns att läsa på hennes blogg:  ”Vet ni att Käppala reningsverk förordat att man inte ska våttorka hemma för att reningsverken inte kan ta hand om alla gifter som hamnar i våra golvmoppar och sedermera i avloppet? Naturskyddsföreningen förordar dock att man ska torrtorka eller våttorka hemma, därför att man på så vis bäst rengör hemmet från skadliga kemikalier. Att torrtorka med en trasa är bäst för miljön, eftersom man då slänger trasan i soporna, vilken sedan går till förbränning.” Det här låter helt galet i mina öron. Vi köper hem diverse kemikalier i tron om att de ska göra våra hem rena, men istället impregnerar vi våra golv med dem och låter våra små spädisar som nyss lärt sig krypa kladda omkring bland sörjan. Får gåshud då jag tänker hur mycket skit jag strött omkring mig.

Tips

Eva tipsar om en ekologisk shampotvål med vilken man kan tvätta håret rent utan kemikalier. Eftersom jag känner mig inspirerad att kemikaliebanta kommer jag att klicka hem en bit tvål. Håller er uppdaterade efter att jag testat.

Och om ni undrar

Jag får inte betalt för att skriva det här inlägget. Jag har helt enkelt bara blivit övertygad om att vi kan kemikaliebanta med besked och må bra av det. Jag tror mina barn mår bra av det och jag tror vårt gamla hem mår bra av det.  Och ja – jag är så pass övertygad om ENJOs förträfflighet att jag testar på att sälja produkterna själv. Och nej, det här inlägget var inget säljpitch. Det var bara ett tips med största möjliga välmening. Så det så.

23 Replies to “Rent hemma”

  1. Ja, alltså de är nog inga fläckborttagare. Om jag tvättar smutsiga kläder med endast tvättnötterna är fläckarna kvar. Men om jag förbehandlar med olivtvål eller galltvål lossnar också Mollys puréfläckar. Jag känner väl som så att de tvättar kläderna rent – men biter inte på smuts som fastnat och färgat av. Lukt och odörfria är kläderna dock. Och som sagt – det är ju ett skonsamt sätt att tvätta kläderna. (Det finns väl en orsak varför man inte ska tvätta Ariel och tygblöjor med vanligt bykpulver)… Ska nog testa Enjos tvättmedel snart. Återkommer.

 1. Jag använde shampotvålen en tid, men sen tog den slut i ruohonjuuri och jag fick gå tillbaka till vanligt. Den passar mitt superhala hår jätte bra, men då det var längre resulterade det ofta i en rasta liknande takku i hela håret… Men tack för påminnelsen, jag skall gå kolla om man får shampotvålen igen!

  1. Nåmen jag ska kika närmare på den. Nu då jag har kort hår tror jag på tvålen. Speciellt med tanke på att mitt hår plötsligt känns superskitigt fort. Tror jag behöver få håret jobba lite med att återfå balansen igen. En gång i tiden tvättade jag håret en gång i veckan. Nu är jag uppe i två tre gånger vilket jag kan tycka att känns som lite väl ofta.
   Och så sent som idag såg jag att Viktor börjat få röda stora atypiska fläckar på kroppen vilket kan bero på duschtvålen har löddrar in sig med vareviga gång har hoppar i duschen.
   Vad använder era ungar för tvål? För visst var ju Alvin atopiker?

   1. hos oss är tvål helt förbjudet (av läkare), vi tvättar med fuktighetskräm eller ducholja (från apoteket) och kidsen har inte haft exem på många år. vi tvättar kläder med flytande tvättmedel utan färg och lukt och använder hälften av den rekommenderade dosen. Blir det tvättmedel kvar i kläderna har vi två typer som får utslag genast. Alvins nya kläder måste tvättas innan dom tas i bruk, och vissa mörkblåa kläder (oftast jeans) orsakar utslag oberoende hur mycket dom tvättas (vilket känns ganska skrämmande faktiskt)

 2. För att nu vara riktigt petnoga så går det inte att göra tvål utan att använda sig av kemikalier, men däremot nog utan onödiga kemikalier som parfymer och sånt 🙂 Jag brukar göra egen shampotvål – är inte alls svårt! kräver bara att man inte har ungarna i närheten. Rekommenderar! http://www.familjenbahne.com/?p=16825 är det recept som jag använder, funkar jättebra på mitt torra hårbotten, men det kan löna sig att experimentera så att man hittar en sån tvål som passar just ens hår. Finns massor av olika recept på nätet.
  Btw: en av dom värsta källorna till onödiga kemikalier och rentav skadliga sådana är konservburkar, så det lönar sig definitivt att rensa bort dom om man rensar bort kemikalier! (dom är fodrade med plast)

  1. Hej Ninette, din kommentar hade mycket riktigt åkt i skräpkorgen.
   Kollade upp ENJO-tvålen och den innehåller följande: olivolja (80%), salt och kaustiksoda. Innehåller ej parfym eller andra tillsatser. Tvålen görs för hand.
   Konservburkar har vi inte hemma – så där är det nog ingen fara skedd! Läser UnderbaraClara sedan många år tillbaka och hon är väldigt insatt i miljöfrågor och kommer ofta med tips. För att inte tala om svärmor 🙂
   Sedan gäller det ju att agera utgående ifrån eget intresse. För mig betyder det inte att jag är absolut! För mig handlar det om att hitta en balans.

   1. kollade på skoj, och vad roligt att min kommentar dök upp! skumma bloggar ibland. Salt och kaustiksoda och olivolja är alltså kemikalier 🙂 ALLT består av kemikalier. Nörden i mej poppar upp såna gånger när folk pratar om kemikaliefritt hem, när dom menar kemikaliebantat eller nåt liknande alltså 🙂

   2. måste lite rätta mej själv (blev och fundera på saken). Om man med på kemiskt väg tillverkade ämnen menar kemikalier så är det alltså saltet och kaustiksodan som är kemikalier. Olivoljan kan också innehålla kemikalier om den inte är ekologisk (eller rättare sagt: innehåller med största sannolikhet kemikalier om den inte är ekologisk, med mindre sannolikhet om den är det). Det går inte att göra tvål utan att använda lut, som är en kemikalie – många tvåltillverkare försöker att inte låtsas om det och en del marknadsför sina produkter som kemikaliefria trots att dom inte är det. Jag gör som sagt egen tvål och alltid nu och då får jag frågor om just lut och folk tycker det är förskräckligt att det finns lut i tvålen. Men det finns det i precis all sorts tvål! annars skulle det inte bli tvål. Tvål = fett + NaOH + vatten, så vill man ha riktigt ren olivoljetvål lönar det sig att köpa ekologisk sådan eller att göra sin egen själv. Tre ingredienser alltså, och that’s it – det är verkligen superenkelt! kan visa åt dej sen nåt tag om du ändå känner att du vågar dej på det – bara en varning, det är beroendeframkallande! Sen kan man ha i precis vilka essentiella oljor som man vill (och tål) och färgämnen som inte är allergiframkallande och sånt om man vill variera sin tvål. Det är faktiskt inte alls svårt eller krångligt eller nåt – jag visade åt en väninna hur man gjorde tvål och hon gjorde sen tvål med sina högstadieelever, som alla var nöjda och glada att få egen tvål att ge i julklapp åt släktingarna.
    Och varför funderar jag så mycket på sånt här? jo, för att jag är jätteallergisk mot alla möjliga tillsatsämnen och besprutningsmedel som gör att det för mej är viktigt att så mycket som möjligt av det som jag mest omger mej med skall vara ekologiskt och fritt från onödiga kemikalier. Än så länge har jag inte lyckats med det – bevisen finns i mitt ansikte som är fullt av eksem alltid nu och då… Vet helt enkelt inte ännu riktigt allt som jag är allergisk mot, men jag har blivit mycket friskare nu när vi äter så mycket ekologiskt som möjligt.

   3. Hej igen Ninette
    Fick ytterligare ett svar från ENJO och jag måste rätta till mitt tidigare inlägg. Olivtvålen har tillverkats i Grekland på samma sätt redan i över 1000 år. Den uppvärmda olivoljan hälls ut på ett golv. Därefter tillsätts salt och kalciumsoda (ej kaustiksoda). Sedan låter man det stelna till block som skärs ut till bitar.
    Huruvida man kallar något kemikalie, kemisk produkt eller kemikalie är rätt så svårt att avgöra. På den här sajten kan man läsa vad experterna slagit fast -> http://www.krc.su.se/documents/Kemikalie_Kv10_01_63_65.pdf
    För mig personligen innebär kemikalie något jag inte kan äta. Det är något jag inte mår bra av. Ättika ser jag inte som kemikalie. Hur som kan jag mycket väl använda det till att städa. Hänger du med?
    Bakpulver likaså. Soda. Citronsyra. Ja, listan kan göras hur lång som helst.

 3. Jag läser också gärna mer om hur det går både med städning och duschande utan kemikalier. Jag har en atopiker hemma som vintertid har riktigt stora problem med huden. Blev faktist lite inspirerad av inlägget – gick nyss med i Facebooks Enjo-grupp, och på lunchen traskade jag till Ruohonjuuri och köpet både kemikaliefri tvål och hudkräm 🙂

 4. Jag köpte en sminkbortagningslapp från Enjo i somras och jag älskar den! Kallt vatten och tvättlappen är det enda som behövs och mina ögonfransar mår så mycket bättre nu än när jag tog bort sminket med kemikalier varje kväll.

 5. Det här vill jag veta MYCKET mer om. Och detaljer, detaljer, detaljer. Ständigt dåligt samvete över alla kemikalier i hemmet. Och Stor har mycket eksem… Vet inte var jag ska börja och då gör jag ingenting alls istället, vilket är väldigt korkat. Så skriv mer och gärna ”for dummies” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s