Hemlagad bebismat

En dryg månad tillbaka hade jag för allt i världen inte tänkt att jag skulle börja ställa igång med bebsimatsverkstad här hemma – att ställa sig i köket för att koka och passera blomkål kändes nämligen bara tidsödande och ointressant. Men så hände det en gång att jag i misstag smakade på burkmaten jag köpt hem och satan i gatan vad det smakade vedervärdigt. Plötsligt kändes köpematen som en rätt så kass nödlösning.

Istället för att laga till bebismat i stil med koka broccoli och passera, bestämde jag mig för att göra bebismat som smakar gott. För ärligt talat – hur gott är det egentligen med kokt broccoli. Plockade fram kryddor och örter och resultatet blev så gott att också jag själv åt av maten. Och eftersom Mollys tallrik gapar tom efter varje måltid antar jag att hon också är rätt så nöjd.

Men köpemat då?

Självklart dissar jag inte all köpemat – den fungerar ju nämligen alldeles ypperligt då man till exempel är iväg hemifrån. Men att servera köpemat morgon, lunch, mellis, middag och kväll känns ärligt talat lite snedvridet, då vi för övrigt knappt någonsin äter halvfabrikat.

Allt är inte hemlagat

Då man läser innehållsförteckningen inser man att exempelvis päronpurén av ett känt inhemsk tillverkare inte är 100 % päron. Purén innehåller nämligen bara 40 % päron. Resten består av äppeljuice, vatten, risstärkelse och vitamin C.

Det är inte det att all fruktpuré nödvändigtvis behöver smaka äckelpäckel, det är bara det att päronpurén i ett blindtest lika bra kunde vara aprikospuré eller äppelpuré. Själv föredrar jag Ella´s kitchen – helt enkelt eftersom jag smakat på maten och den smakar som mat ska smaka. Till och med Viktor och Amanda bråkar numera om vem som får den sista slurken mangopuré då Molly ätit klart.

Varför bryr jag mig?

Ja, varför bryr man sig egentligen? Det är väl för att jag bryr mig om vad jag själv stoppar i munnen. Väljer medvetet bort fiskpinnar, färdig potatismos och micropizza och därför vill jag inte heller servera Molly potatis som kokats och lagts upp på burk för flera månader sedan. Det är mitt ansvar vad mina barn äter och när de äter, på samma sätt som det är mitt ansvar hur de uppför sig.

Jag bryr mig också eftersom jag vet att det är skillnad på mat och mat. Vet ni att jag häromdagen insåg att Kevyt nakki som säljs i våra finländska butiker endast innehåller 15 % kött. Femton procent. Jag har svårt att förstå att det får kallas korv. I min värld består korv av kött och kryddor – inte svål, potatismjöl och stabiliseringsmedel.

Hemlagat

Oftast blir det långkok i ugn där jag blandat ihop en herrans massa grönsaker och rotfukter och låtit dem gotta till sig ett bra tag så att alla smaker ska utvecklas. Batat, zuccini, potatis, kokos, lime, vitlök, rödlök, timjan, basilika… ja listan på gottigheter och nyttigheter kan i princip göras hur lång som helst. Då det är dags för övriga familjen att skopa i sig härligheten tillsätter jag bara chili och salt – lätt som en plätt.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

En klar favorit är batatsoppan med zuccini, lime och kokos. En annan vinnare är långkoket i ugnen där tomatens sötma och basilikan får säga sitt. Mumsfilibabba är bara förnamnet.

SAMSUNG CSC

Potatis, zuccini, sparris och ärter jobbar rätt så fint ihop. Zuccini har för övrigt visat sig vara toppen då man vill få till en sammetslen konsistens.

8 Replies to “Hemlagad bebismat”

  1. Jag öppnade också en burk potatis-blomkålspuré åt Juni häromdagen – och smakade själv. Kunde inte förmå mig att ge det åt henne, det smakade ju skit. Passerade en vanlig kokt potatis med lite ersättning istället. Nå, det spydde hon av, fick väl inte det tillräckligt klumpfritt. Men SEN: avocado, halleluja! DET gillade hon! Bara att skrapa ur skalet, lätt som en plätt – och urnyttigt. En av mina favvon också, fast jag duttar ju på herbamare på min, hehe…

      1. Ja det kanske stämmer… Hmmm. Har själv kört med siikli och tyckte inte det blev klistrigt. Men iofs hade jag om jag inte minns helt fel också i bl. a. sparris

  2. Vilket inspirerande inlägg! 🙂 Ännu är vår tjej för liten men då hon ska börja äta ”riktig mat” om ett antal månader har jag nog tänkt försöka mig på att laga den själv. Tänkte annars tipsa om Bonnes goda frukt- och bärmoser som jag själv brukar lägga på gröten! Innehåller inget skräp och smakar gott. Länk här: http://www.bonnejuomat.fi/ .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s