Totalrenovering

Hela sommaren har jag gått och våndats över våra vanor som förvandlats från något sånär förnuftiga till rent utsagt förkastliga. Har alltid tyckt att vi haft en sund inställning till mat inom familjen, men då köksskåpet fått en egen hylla fylld till bredden av godis och annat jox känner jag att måttet är rågat. Läs det här och reflektera. Känner du igen dig? 

Så länge jag kommer ihåg har jag varit en sockerråtta. De som umgåtts med mig vet att jag allt som oftast haft orsak att köpa mig en påse godis. Bara för att. Sockret har helt enkelt blivit en del av min vardagliga konsumtion. På något konstigt vänster har jag känt att det varit okej eftersom vi trots allt för övrigt ätit hälsosamt och jag trots allt rört på mig. Nu då jag insett att mitt sockermönster övergått till barnen är det dags för mig att ändra kurs – för om inte jag gör det kommer inte heller ungarna att göra det.

Det är inte det att vi inte skulle äta bra mat. Vi äter i grund och botten en varierad kost och extremt sällan halvfabrikat. Det jag däremot insett är att vi alltför sällan varierar oss och att det blivit alldeles för mycket fredagsmys i veckan. Vill man så har man nämligen alltid något att fira.

I matväg blir det oftast pyttipanna, någon soppa, lite grillmat, olika sorters pastarätter, ris och kyckling för att inte tala om gröt. Men ärligt talat – vi missar ju en hel uppsjö av näringsrika råvaror. Nu får det lov att vara nog – slut på sockerfällor och mat som är den samma vecka in och vecka ut. Nu ska det minsann bli variation.

SAMSUNG CSC

Dagens godaste bestod av turkisk yoghurt, nötter och frön som jag torrostat och en massa röda vinbär. Ungarna gillade det såpass mycket att de önskade samma till frukost imorgon.

SAMSUNG CSC

Kost och motion går hand i hand med hälsa

Förutom att jag kommer att passa upp med socker och bjuda familjen på en varierad och näringsrik kost, kommer jag också att styra upp min träning. Nu får det vara nog med bortförklaringar. Ingen idé för mig att vara missnöjd över de där sista bebiskilona om jag inte gör något åt saken.

Eftersom jag känner att jag behöver få en hjälpande hand på vägen kontaktade jag Miss Agda – skön finlandssvenska, numera bosatt i Stockholmstrakten som känns som ett säkert val, eftersom jag följt Milla i flera års tid och vet att hon kan sin sak. Till Milla skrev jag följande:
Målet med min träning är att jag ska bli starkare. Jag vill slippa att dagligen äta värkmedicin mot spänningshuvudvärk. Jag vill få bättre hållning. Jag vill få en midja igen. Jag vill få vältränade armar – de armar jag faktiskt en gång ägt då jag åkte skidor. Jag vill få en vältränad rumpa och ben. Mina ledord är starkare och smidigare. Självklart vill jag också bli av med bebishullet. 

Det första Milla gjorde var att hon kollade hur mitt kostintag såg ut idag, varefter hon genast uppmanade mig att se upp med sockret. En näve godis här och en handfull chips där emellan är nämligen inte okej. Det gör ingen nytta. Istället tipsade hon mig om en massa nyttiga mellanmål att ha färdigt i kylskåpet då amningssuget slår till. För det gör det. Att ratta en bebis samtidigt som det finns tusen saker att göra kräver sitt. Det sista jag behöver är att mjölken ska ta slut. Milla styrde också upp övningar som jag ska utföra utgående ifrån mina behov och min tidtabell.

Min resa tillsammans med Milla började i lördags och kommer fram till början av november. Därefter är det upp till mig att fortsätta den goda livsstilen livet ut.

Och nej, någon absolutist blir jag inte. Socker, vin, choklad, bakverk och snabbmat kommer även i fortsättningen att kunna smyga sig med nu och då. Men inte varje dag. Det är det som kommer att göra skillnad.

Läs mer om Milla här.

4 Replies to “Totalrenovering”

  1. Låter ju jättebra det där! Har också alltför många perioder där sockret smyger in för mycket. Sa senast efter halva sommaren att nu räcker det! Och vi införde striktare sockerfritt men nog började det smyga in sen igen sakta men säkert… Värst har vi det med flingorna, morgon och kväll för barnen… Gröt äter de inte, förutom mitt på dagen, som lunch eller middag. Naturell yoghurt äter de nog och vi vuxna är alltför dåliga på att köpa in det genast det tar slut. Måste bli bättre på det nu! Tack för inspis igen!

  2. Oj hjälp! Önskar jag också kunde ta mig an beslutet och sluta med sockret..är nämligen en otrolig godisråtta, eller nja snarare sockerråtta eftersom allt som innehåller socker slinker ner till med god aptit! Tack för superbra inlägg – ger också mig motivation att titta över vad det är jag sätter i munnen i all hast!

  3. Kul att du har anlitat Milla! 🙂
    Du kommer säkert få den hjälp du behöver och själv styra upp så att du får till en bra balans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s