Hur orka träna?

Via Instagram fick jag frågan om inspiration och energi – ifall jag hade några tips på hur man ska tänka eller göra för att komma iväg och träna då motivationen tryter.

För mig handlar träning kort och gott om välmående. Dels ger löpningen mig andrum, men också möjlighet till meditation och eftertanke. Som jag springer kan jag bearbeta sorg, oro och rädsla, men också glädjeämnen så som lycka och välbefinnande. Förutom egentid handlar träningen också om hälsa. Då jag springer händer det något i min kropp som gör att jag återvänder hem lyckligare än då jag gav mig iväg. Det må vara endorfiner som frigörs eller något stresshormon som ger vika – spelar ingen roll hur som. Jag inbillar mig också att jag genom att träna jobbar till mig fler friska pensionärsår.

Träningen handlar också om yttre faktorer – men märk väl att den här punkten ingalunda kommer högt upp på listan över motivationsfaktorer. För mig personligen handlar träningen inte i första hand om att jag ska gå ner i vikt eller bli smalare – däremot handlar det om att jag ska känna mig hemma i min kropp och leva utan att banta. En livslång diet är inget jag längre vill ta till, istället vill jag röra på mig av all hjärtans lust. Jag vill helt enkelt aldrig att mina barn ska uppleva att deras mamma bantar. Däremot vill jag att de ska lär sig att lek och rörelse är bra för kropp och själ.

Tillbaka till motivation och inspiration

Under åren som gått har jag bloggat om inspiration och motivation här, här och här. Ja, jag har till och snackat motivation på radion. Vidare har jag bloggat om olika misstag man bör undvika då man tränar och viktigast av allt har jag också bloggat om raka motsatsen.

En gång är ingen gång – två gånger är en vana

För mig personligen triggas jag av olika lopp. Ett inplanerat maratonlopp får mig att träna långsiktigt och då motivationen tryter väljer jag att springa tillsammans med en kompis. En tia känns som en femma då sällskapet är rätt. Och de gånger jag ställt in ett pass har jag sannerligen inte gett upp, istället har jag gett mig fan i att det inte ska ske igen.

Har aldrig ångrat en träning. Däremot har jag ångrat att jag inte tränat.

Mitt tips till dig som har problem med träningsiver är:
– Var ärlig med dig själv och fundera över varför du tränar. Vad vill du uppnå?
– Fundera över vad som kan trigga dig till att vilja träna.
– Träna tillsammans med en kompis. Det är betydligt svårare att backa ifall du måste ställa in ett möte med en kompis.
– Tänk långsiktigt. Glöm quick-fix. Ett pass idag och ett i övermorgon blir redan två pass i veckan.
– Kom ihåg att träning suger ibland. Det är inte alltid skönt och ja, det gör ont ibland. Och vet du det är samma för alla. Spelar ingen roll om du är amatör eller proffs.

insta

Sedan jag vart gravid med Molly för drygt ett år sedan har min blogg förändrats rätt så rejält.  Tidigare bloggade jag mest om löpning och allt där omkring, medan jag numera oftast skriver om allt det där andra. Löpningen har liksom blivit rutin, medan allt det där andra känns mer eller mindre nytt. Ivern att träna finns hur som helst kvar. Det kallas visst livsstil.

8 Replies to “Hur orka träna?”

  1. Tack för en inspirerande blogg och för att du delar med dig av dina träningstips och framförallt tips på hur man får familj och löpträning att gå ihop! Tänkte på det en dag – utan alla dessa härliga, motiverande träningsbloggar skulle jag knappast springa idag (iaf inte i samma utsträckning; nu ska jag springa mitt första maraton om två veckor!), speciellt du, Fua och Maratonmamman (kan tyvärr ej länka med telefonen), och många fler på andra sidan pölen, har visat att det går att träna trots barn och heltidsjobb, och att träning faktiskt kan vara just precis det andningshål man behöver då vardagen blir för hektisk. Tack för det, fina ni!

    1. Om du bara visste hur glad jag blir av din kommentar! Du kanske rent av saknar mina träningsuppdateringar. Ska försöka hitta någon sorts gyllene medelväg där.
      Hejar på dig! Stort lycka till! Ska kika in för att se hur det går!

  2. För mig är nog drivkraften att jag vill bli bättre. Överträffa mig själv, jag lider väl av nånslags tävlingsinstinkt. Men jo, visst ska träningen ge välbefinnande och ofta är det skönt att bara ge sig ut på länk utan några krav. Min blogg kommer också att förändras nu och vad som driver mig till träning återstår att se 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s