Då träning orsakar stress istället för att lindra stress

En tid tillbaka hade jag som mål att springa nytt personbästa under Vintermarathon i Stockholm i november. Målmedveten träning. Ge järnet. Allt eller inget. Men så kom verkligheten emot.

Vaknätter. Mjölkstockning från helvetet. Antibiotikakur. Trötthet som inte vill ge med sig. Spänningshuvudvärk. Löpträning som oftast slutade i att jag låg raklång i löpspåret efter att jag snubblat eller lagt krokben på mig själv. Kommer inte ifrån fakta. Jag är slut. Jag behöver ta det lugnt. Punkt.

SAMSUNG CSC

Ena halvan av mig är besviken, medan den andra förnuftiga halvan säger att allt har sin tid. För hur man än vänder och vrider på det hela så kvittar det faktiskt ifall jag springer 42 195 meter på tiden 3:31 eller 3:29. Och hur kul vore det inte ifall jag kunde springa ett feel good maraton istället för ett bära eller brista lopp.

Som det är idag behöver jag timeout. Träningens syfte för mig som motionär är välmående och då träningen orsakar stress istället för att lindra stress är det hög tid att ändra köl.

SAMSUNG CSC

Med det sagt kan jag avslöja att jag så sent som idag gav mig ut på en välbehövlig åtta tillsammans med Sanna. Då knoppen och kroppen behöver ventileras finns det inget som fungerar lika bra som just det – träning tillsammans med en vän.

Rätt och slätt kurering för stunden utan ambitiösa mål. Inget annat.

21 Replies to “Då träning orsakar stress istället för att lindra stress”

 1. Som du säger, var sak har sin tid. Det går inte alltid att förutse förutsättningarna innan. Du kommer garanterat att göra ett fantastiskt lopp även om du backar lite nu. Uppskattar verkligen att du skriver om det här! Finns så många som matar på så som rubriken säger. Till sist blir de rejält skadade.

  1. Kände mig rätt så kass då jag erkände att jag inte orkar med eftersom jag hade så stor press på mig själv och tänkte att omgivningen också hade det. Tror precis som du säger att jag kan göra bra ifrån mig även om jag inte brassar på just nu.

 2. känner igen det där då träningen blir som en ”drog” och man får dåligt av att inte träna..till en grad är det ”hälsosamt”, men då det är det enda som kretsar i huvudet och träningen blir en ”pakkopulla” får man inte ut det positiva med träningen. Har idag, med lår som ropar ”hosianna” efter några dagars träning, valt att inte träna på morgonen..det gnagare lite i samvetet, men det gick ..Ladda batterier, liksom kroppens och knoppens måste man göra emellanåt. O att lära sig hantera balansen mellan vad som är ok för en och när man behöver lägga i bromsen ett tag. 🙂

 3. jag förstår precis vad det är du menar!Inte nog med att man stressar för allt annat blir träningen också en stress fast det ska vara något roligt och något som man ska hämta energi ifrån.
  Jag har haft en inflammation i höften som fortf inte är bra och nu känner jag mig mer stressad än någonsin för träningen och att jag inte kan träna löpning.Kontentan har blivit att jag tappat lusten för all träning och tar mig inte ens till gymmet!!
  tack för att du skriver om detta!!

  1. Åh vad jag känner igen mig! Först var jag förkyld och fick hosta (som astmatiker blir jag nästan alltid hostig vid förkylning) och kunde inte träna. När jag så väl kunde börja träna, och löpträna gjorde jag det för hårt och snabbt, stressad som jag var över all träning jag missat. Fick så vansinnigt ont i ena skinkan med värk som strålade ner benet, ända ner till fotknölen…
   Naprapat kunde konstatera att jag var ”sne i ryggen” att mina övre magmuskler var tokstarka medan de inre, bäckenbottenmuskelsturen typ inte fanns 😉
   Har i tre månader bara fått göra naprapatens övningar. I början var jag taggad som få. Ville snabbt vara ”på banan” igen med min träning. Men nu, åh… jag blir mer och mer likgiltig, och har tappat lusten alldeles. Jag försöker vara fokuserad och göra mina naprapatövningar, men det är svårt.

   Heja Alexandra, kämpa på! Vi, och alla andra, får ta en dag i taget. En dag så vänder det, det bara måste göra det… !
   💕

   1. Det förklarar saken. Har så ont i höger skinka och fysioterapeuten (min kompis) sa att jag var sned i ryggen efter att jag bär på Molly dagarna i ända. Aah… Ett ljus gick upp för mig. Men hur fasiken ska jag bli rak igen?

  2. Jo det där känner jag igen. Man tränar fast man inte borde träna. Om någon annan yppade en ord om skavanker hade man moderligt sagt åt dem att vila. Själv brassar man på för brinnkära livet.

 4. Vad bra att du insett att allt har sin tid det är inte alltid så lätt! Tröttheten och allt annat som beror på att ha en liten bebis varar ju inte för evigt precis! Du har hela resten av livet på dig att träna som en dåre, om det är vad du vill! Njut av löpningen nu, alla kilometrar är ändå hemåt, även om det inte är strikt enligt nåt visst schema eller fart!

 5. Låter bekant;) själv fick jag backa tillbaks för ett tag sedan då varken jag eller min omgivning såg min löpning som ‘välbefinnande’ nåt mer. Jag älskar att springa och har nu lovat mej själv att inte kväva den kärleken genom tvång och för ambitiösa mål. Löpning för mej är att ladda batterierna och tömma hjärnan. Varför måste man prestera järnet i allt man gör… Och hör och häpnad så får man ändå rätt bra resultat (om man nu vill springa lopp) som myslöpare har det visat sej:)

  Ha en härlig sommar!

 6. Låter bra som du skriver & ingen känner eller vet bättre än du själv – så var snäll mot dig och ta hand om dig! Sköt om dig, spring & njut! Kramiz

 7. Hej! Jag minns att under mina tre amningsperioder har jag varit mycket trött, fast jag inte ens vakat. Skulle aldrig ha kunnat råträna då. Tror det är något hormonellt som reglerar detta…. Nu med 40-strecket bakom knuten är jag dock i bättre form än någonsin. Du har inte bråttom någonstans – ”hiljaa hyvä tulee”… Men berätta ändå gärna om hur träningen går (eller inte går!), eftersom det är till stort stöd för oss andra som tidvis kämpar med motivationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s