Hemlagad granskottssirap mot hosta

 

Någon vecka tillbaka smakade jag första gången någonsin på hemlagad granskottssirap. Den något syrliga smaken tilltalade mig, och eftersom sirapen sägs vara bra mot hosta kunde jag inte låta bli att gå ut och samla ihop små späda ljusgröna granskott.

Totalt samlade jag ihop närmare en liter små skott. Varvade dem i burken tillsammans med ekologiskt rörsocker, några björkblad och en skivad citron, varefter jag lät burken stå på fönsterbrädan i närmare två veckor.

Som sockret precis börjat smälta i burken tog tålamodet slut. För att påskynda processen hällde jag i drygt 5 dl vatten och lät det hela småkoka på spisen i närmare 30 minuter.

 

granskotts

Silade bort barren och citronskivorna innan jag hällde upp sirapen på rena glasburkar. Efter att den kallnat blev den betydligt mer trögflytande. 

Tror bestämt att jag kommer att kamma hem en hel del mammapoäng i vinter då ungarna är förkylda och jag kan erbjuda dem sirap istället för besk medicin.

Min sirap bestod av:
1 kg ekologiskt rörsocker
1 liter späda mjuka granskott (skall med fördel plockas innan midsommar)
1 skivad citron
2-3 björklöv (ger en fin flädersmak)

Varva i en ren glasburk. Ställ burken i soligt fönster. Skaka burken minst en gång per dag. Efter 1-2 veckor då sockret börjat lösa sig blandar man i 5-6 dl vatten. Efter att man hällt över blandningen i en kastrull låter man det hela småkoka i ca. 30 minuter tills den inte längre är vattning. Efter att man silat bort barren och citronskivorna häller man upp den på rena burkar och ställer kallt. Man kan även frysa in sirapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s