Att leva med ulcerös kolit

1 660 inlägg. Ettusensexhundrasextio. Ofattbart.

Man kan tycka att det är en väldans massa tid som jag slängt bort på ingenting. Eller så kan man vända på steken och se det som en investering. En investering i mig själv och en investering i andra. För hur man än vänder och vrider på det hela så kan bloggar både vara ett sätt att ventilera, och ett sätt där man kan få förståelse för olikheter i livet. Då jag för en tid tillbaka frågade vad ni läsare vill att jag ska skriva mer om fick jag ett mail av en ung kvinna som precis som jag led av problemmage. Problem med magen är de facto vanligare än vad man kan tro – kanske just på grund av att det är något få vill prata högt om.

Som jag tittar efter i mitt eget bloggarkiv, inser jag att jag så gott som alltid behandlar Ulcerös kolit under skov, d.v.s. då magen gör sig påmind. För att få en mångsidigare bild av sjukdomen väljer jag denna gång att skriva om uc då jag inte har några symptom.

Vardag

I vardagen varken syns eller känns min sjukdom. Utåt sett är jag frisk som en nötkärna, även om morgon- och kvällsmedicin är något jag kommer att dras med resten av livet. Den medicin jag äter är egentligen utvecklad för behandling av leukemi, men under senare år har den blivit allt vanligare också vid behandling av ulcerös kolit. Medicinen är cellhämmande, vilket gör den rätt så effektiv vid autoimmuna sjukdomar och vidare äter jag också ett antiinflammatoriskt läkemedel. Från och till funderar jag över biverkningar, även om jag allt som oftast rycker på axlarna och slänger pillerna i munnen utan att blinka.

Vad är skov?

I början kom skoven smygande och trappades upp allt eftersom dagarna och veckorna passerade. Man kan säga att jag hade tid att förbereda mig. Under senare år har skoven en tendens att komma pang på, bara sådär mitt i allt. Från att ena dagen må ok, kan jag följande dag vrida mig i magsmärtor.

Jag brukar förklara uc som en enda lång magsjuka. Tänk dig världens magont, kombinerat med värk i rygg, illamående, torra händer, eksem och så inte att glömma blodig diarré. Från att ha varit generad att överhuvudtaget nämna uc, känns det idag som om det kvittar. Shit happens liksom. Det kan ha att göra med perspektiv eller livserfarenhet, men sjukdomen som till en början kändes livsavgörande känns idag mer eller mindre som en förkylning.

Insikt

Som jag skrivit föregående mening inser jag att sjukdomsbilden ter sig olika helt beroende av mående. Under lugna perioder känns det som om uc inte är något att gräma sig över, men då det slår till är det som om fan gått lös. Om inte annat, så har bloggen hjälpt mig med det jag behövt mest av allt – acceptans.

7 Replies to “Att leva med ulcerös kolit”

 1. Så klart hemskt att det ska kännas så naturligt med mediciner dagligen och skov i bland, men så skönt att det inte hindrar dig i livet i allmänhet (förutom då när skoven kommer).

 2. Jag har samma diagnos, faktiskt, men behöver inga mediciner. Magsmärtorna känns som att jag har haft hela mitt liv men idag så lever jag relativt besvärsfritt och det är tack vare min träning och kost.

   1. Förenklat kan man säga att medelhavskost funkar bäst minus pastan. Jag har lärt mig att för mycket rött kött ger smärtor, pizza som både är fet och full av vitt mjöl är det absolut värsta och socker gör ont. Rött kött äter jag en gång per vecka Max och bäst mår jag på en stor bit fisk med grönsaker. Jag äter också verum. Inget vetenskapligt bara erfarenhet.

   2. Tack Helena för ditt svar. Ska absolut bekanta mig närmare angående medelhavskust. Under åren har jag från och till testat olika dieter men summa summarum har jag alltid återgått till att äta nordiskt.

   3. Jag tror att medelhavskosten har bättre fetter och är mer antiinflamatorisk. Rött kött och socker är ju mumma för inflammationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s