Skyddsnät

Efter att vi flyttat hem har jag fått känna hur betydelsefullt ett fungerande socialt nätverk är. Aldrig tidigare har vi haft så mycket stöd och hjälp av familj, grannar och vänner som vi har nu, även om det också tidigare fungerat klockrent. Skillnaden är att vi i dagsläget kan be om hjälp också vid de mest okritiska tillfällena.

Minns så väl den gång då vi bodde i Tammerfors och jag blev inlagd på sjukhus på grund av ulcerös kollit samtidigt som M var iväg på bortamatch. Eftersom vi inte hade någon nära anhörig på ort och ställe, föreslog de på sjukhuset att någon från socialen skulle hämta Amanda från dagis – något som lät helt absurt i mina öron. Ringde min mamma på en gång, och efter en kort stund meddelade hon att hon och pappa satt i bilen på väg till Tammerfors. Då i sin tur Viktor kom till världen och jag var tvungen att åka in med ambulans, var svärfar på plats inom några minuter. Någon timme senare anlände Sanna till bb för att finnas vid min sida tills M kom hem från Moskva. 

Avståndet till familjen gjorde det svårt att fråga efter hjälp om det inte var absolut nödvändigt.

Just igår handlade det inte om något akut fall. Inte heller var det absolut nödvändigt. Men likväl var det skitans roligt. Jag bad helt enkelt om hjälp eftersom jag kunde och eftersom hjälpen fanns nära till hands.

Allt medan ettan och tvåan parkerades hos farmor, farfar och faster, åkte mormor med mig och trean ut på äventyr. Under tiden som jag tränade och sprang backe upp och backe ner (läs kröp), strosade min mamma omkring med Molly varsamt nedpackad i vagnen bland sandgropar och båthamnar.

Lyx. En handräckning jag uppskattar. Ovärderligt. Ett verkligt skyddsnät.

SAMSUNG CSC

3 Replies to “Skyddsnät”

  1. Jag har tänkt mycket på detta senaste år iom att vi inte har något nät alls här. Samtidigt gör det att det liksom är vi och jag tror vi är starkare tillsammans, men det känns som att vi inte har råd planeringsmässigt att något ska gå fel; ingen får bli sjuk då och då och ingen får få något brådskande på jobbet då och då för då falerar allt då vi inte har några marginaler. Men… ja, det ordnar sig.
    Skönt att ni har tillgång till nätet nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s