att springa med baby

För en tid sedan fick jag ett mail där en läsare frågade hur jag tänkte kring det här med att springa med spädbarn. Hon hade själv blivit mamma några veckor tidigare än mig, och kände sig orolig över att hennes baby okontrollerat skumpade omkring i vagnen.

Så tänker jag

Den åttonde april sprang jag min första runda med Molly. Då hon kom ut på sin allra första löptur var hon drygt två veckor gammal. Precis som jag gjort med Viktor en gång i tiden, valde jag att bädda ner Molly i en mjuklift som jag fäste med hakar i löpvagnen. Runt hennes huvud lade jag en filt som jag rullat till en korv – allt för att säkerställa att hennes nacke och huvud inte skulle ta skada.

Någon vetenskaplig fakta har jag inte till hands och inte heller har jag rådfrågat någon neurolog. Istället väljer jag att lita på mig själv och använda sunt bondförnuft.

Jag springer inte offroad, utan föredrar jämnt underlag. Helst asfalt. Det är inte bara behagligare för Molly, utan också för mig själv. Ojämn mark gör nämligen vagnen bångstyrig. Ifall marken ändå känns ojämn, saktar jag med ens farten. Det är ingen skam att gå mellan varven.

Löpvagnar kan ha en insats där det finns något av ett säkerhetsbälte att fästa runt babyn. I min värld känns det fel. Om babyn på grund av vagnens rörelse åker omkring inne i korgen till den milda grad att man måste spänna fat babyn är det något som är tokigt. Däremot kan man ju alltid bulla upp med filtkorvar ifall det känns tryggare så. Titta till babyn med jämna mellanrum och se till att inget kommer i vägen för ansiktet.

Mitt bästa råd är att följa sin egen intuition och göra så som känns bäst för en själv. Man behöver nämligen inte springa om man inte vill – babyn mår lika bra av en promenad. Och känner man sig alls osäker är det bäst att rådfråga en expert, exempelvis rådgivningen.

Mollyivagnen

Ombonat och mjukt i Urban Jungle Terrain med extra stora hjul gör färden rätt så mysig. Det verkar i alla fall Molly tycka.

4 Replies to “att springa med baby”

  1. Jag började också springa då Liam var riktigt liten. Det jag själv gjorde var packade in honom noga i åkpåse etc. Dessutom använde jag mig av en vanlig lite tyngre vagn som inte hoppade så mycket och allt gick bra. 😉 löpvagnen har ju känts lite skönare att springa med senare 🙂 hoppas allt är bra med dig! Molly är ju så söt, fick riktigt babyfeber! Kram Amanda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s