Airia vs Inov-8

För några dagar sedan fick jag ett paket hemskickat till mig innehållande en ny typ av löpsko som enligt tillverkarna sägs kunna bidra till ett snabbare löpsteg. Min första reaktion var att skon kändes fel på foten, men eftersom jag inte ville dissa den revolutionerande skon utan minsta arbete, valde jag att ta ut dem på ett testspring. Sagt och gjort – det blev något av en klassiker, nämligen en runda på asfalt runt kalkgruvan.

SAMSUNG CSC

Det negativa med att springa runt gruvan är helt klart helvetesbacken, eller Skärgårdsbacken som den också heter i folkmun. Under årens lopp har jag otaliga gånger både sprungit, cyklat och åkt rullskidor uppför, men just idag valde jag att gå med långa steg.

Till skillnad från mina älskade Inov-8 som verkligen ger en bra känsla av underlaget och nästan känns som om man sprang endast iförd strumpor, bjöd Airia på en mer eller mindre klumpig start.

Upphöjningen i sulan på utsidan av skon gjorde att jag var tvungen att arbeta aktivt för att parera steget och sulan i sig kändes till en början stum. Löpsteget lät också väldigt mycket – ungefär som om jag hade klossar under fötterna (ett ihärdigt klappklappklappklapp hördes då jag sprang).

Efter en kilometer var jag beredd på att helt ge upp och svida om till mina Inov-8, men så hände någonting. Det var som om foten och löpsteget anpassade sig till det nya och okända, för plötsligt kände jag inte längre av skorna på samma sätt som tidigare.

Nu vill jag inte påstå att Airia One kan bidra till underverk, men samtidigt kan jag inte heller förneka att de skulle kunna bidra till ett snabbare löpsteg. Måste helt enkelt testa dem mer för att bilda mig en klar uppfattning om skorna.

aria

Airia One är en ny svensk uppfinning och enligt tillverkaren en helt ny typ av löparsko, med en ”biomekanisk konstruktion, inspirerad av hjulet”. Skons design med en asymmetrisk sula och ett kraftigt uppåtpekande tåparti ska, enligt företagets egna tester, göra löpare en procent snabbare i snitt – vissa upp till sju procent.

– Våra tester visar att Airia fungerar oavsett om du sätter i hälen, hela foten eller tån först i ditt löpsteg, säger Mattias Geisler, VD för Airia Running. Sulan på Airia är asymmetrisk och har ingen höjdskillnad (0 mm drop) mellan hälen och mittfotens utsida, men sex millimeter höjdskillnad från hälen till mittfotens insida. Konstruktionen ska bland annat ge bättre respons i löpstegets alla faser och en kortare kontakttid med underlaget, enligt Airia. Men då skon endast är utvecklad för löpning fungerar den inte att promenera i.

 

SAMSUNG CSC

Airia har till skillnad från Inov-8 en riktigt bred passform.

SAMSUNG CSC

Utseendemässigt tycker jag att man kunnat prestera bättre. 

SAMSUNG CSC

Sulan är helt klart gjord för asfalt. 

4 Replies to “Airia vs Inov-8”

  1. Kul med nya skor. Kanske de ”smälter in” ännu.
    Var bor ni annars? Har inte alls fått det på klart…
    Hemma från Skräbböle och med stuga i sysilax har jag också trampat och sprungit min beskärda del i den backen… 😉

      1. Jo, Pjukala heter det, glömmer alltid… Min mamma påpekar alltid att vi bor INTE i Skräbböle, utan Pjuuukala… Min farmor bodde uppe på berget ovanför skolan och där har jag spenderat nästan hela min barndom. Alldeles ljuvligt gammalt hus och stor trädgård och vy över Skräbböle men så dog hon då vi hade bestämt oss att flytta tillbaka till Helsingfors från Pargas… Grämer mig alldeles otroligt ännu också… Bor ni mot Folkhögskolan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s