Hembakat

Allt sedan vi flyttat och jag stannat hemma, har brödbak blivit en del av vardagssysslorna. Köpebröd smakar rätt så trist, då den ena är den andra lik, och eftersom jag både har tid och intresse, känns det fy skam att inte göra slag i saken.

Allt som oftast bakar jag på fri hand. Utgår från en bas bestående av fullkornsmjöl, som jag sedan smaksätter med exempelvis fänkål, anis eller kummin. För att få till ett saftigare bröd lägger jag ibland i morot eller äpple. Brödet nedan består av fullkornsmjöl med havre och kummin och smakar fantastiskt gott.

bröd

Surdeg

Just den här veckan har jag också provat på att göra min första fungerande surdeg. I skrivande stund vilar härligheten under duk, redo för ugnen.

På tal om surdeg – funderar på att fungera värdinna och bjuda in en gästbagare som är något av en expert på surdegsbröd. Tanken är att han i så fall skulle lära oss baka riktigt gott bröd. Finns det intresse att delta? Jag bjuder på kök, ugn, smör och dryck till brödet. Bagaren lär oss baka bröd. Vem är med?

7 Replies to “Hembakat”

  1. Va´roligt! Jag behöver samla ihop 4-5 till. Sedan blir kursen av.
   Den kommer att vara två dagar lång (en kväll och så därpå följande dag). Kursen kommer att kosta 60 euro per person, men där ingår allt man behöver (mjöl etc.).

 1. Oj, sku jättegärna vara med! Surdegsbröd är definitivt något jag sku vilja lära mig. Bor utomlands till mitten av juli så kursen hinner antagligen ordnas innan jag är tillbaka. Men ifall tidpunkten blir först sensommar/höst så är jag gärna med.

 2. Hej och grattis till lilla Molly! Här är en till som sku vara intresserad av en brödbakningskurs och även jag kan nästan gissa mig till gästbagaren 🙂 Bakar själv också nästan allt bröd vi äter på experimentbasis och satte faktiskt en rågsurdeg för några veckor sen men den blev på hälft då vi fick magsjukan på besök… Har kikat in på din blogg nu och då men inte kommenterat tidigare. Lite extra roligt nu då ni bor på samma ort och är lite liknande livssituation. Vår minsting (tredje) har just blivit 6månader. Ha en skön påsk!

  1. Blir så nyfiken på vem du är. Bloggen fin avslöjade i alla fall dig inte. Såg att du varit på tårtdekorationskurs. Spännande. Lägger hon på FB när hon drar kurser eller var ska man kolla upp det?
   Kul ifall du vill vara med. Nu behöver jag längre två deltagare till så blir kursen av.
   Glad påsk till dig med

   1. Tårtdekoreringskursen jag var på gick i medborgrinstitutets regi, vet inte om hon håller kurser privat också. Kanske vi träffas på nåt familjecafe i stan, är ganska ofta till församlingens men har också varit nu och då till barakken. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s