Matfällor och hälsohets

Är den första att erkänna att de gravidkilon som inte lämnades kvar på BB orsakat både huvudvärk och oro under veckan som gått. Känslan att inte få på sig favoritjeansen är inte skön, även om hjärnan ropar att det endast var en dryg vecka sedan jag varit höggravid. Någonstans i dimman inser jag dock det totalt vridna synsättet och skriker åt mig själv att jag ska skärpa mig.

Jag antar att det är gamla hjärnspöken som finns kvar. Med en ätstörning i bagaget är det kanske lätt att vara kritisk beträffande vad vågen säger. Speciellt eftersom hälsohetsen över lag i samhället verkar vara ett faktum – vare sig det gäller tryckt eller social media. Nu gäller det inte bara att äta rätt för att vågen ska visa rätt. Det gäller också att äta rätt för att undvika diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och gud vet vad.

Å ena sidan skall man föredra närproducerat och helst ekologiskt, men å andra sidan ska man proppa sig full av kakaonibs, chiafrön, acaipulver och gojibär som definitivt inte växer här uppe i norr.

Chia har jag aldrig smakat. Men kakaonibs vet jag att smakar beskt och gojibär tycker jag att bara är rena rama gojjan. 

Ska jag vara riktigt ärlig så har jag nog trillat dit både en och två gånger – letat med lykta och kompass efter renlevnadsmaten som skulle göra mig både piggare, gladare, lyckligare och snyggare. Men då det kommer till kritan så föredrar jag faktiskt färsk frukt, frusna bär och mängder av grönsaker i alla de former. Älskar också helt vanlig mat – helst från den egna regionen. Och så älskar jag hembakat bröd och alla de sorters bakverk. Säga vad man säga vill men nog smakar frusna blåbär bra mycket bättre än torkade gojjibär.

Läs Rund är också en form:s tankar kring ämnet här. Bra reflektioner och ett sunt tänk om man frågar mig.

Tillbaka till självbilden

Mathetsen finns fortfarande kvar. Kommer på mig själv att stå och spegla mig. Nyper mig själv i magen och funderar ifall magen någonsin ska bli platt igen. Och ändå – så totalt oviktigt i det stora loppet. Allt har sin tid. Just nu får magen faktiskt vara lite degig. Trots allt är den rätt så lite degig. Med 3,5 kg kvar till startvikten och utan ett enda löpsteg inser jag att jag kan fortsätta äta och leva som jag gjort hittills utan några som helst problem. Och faktum är att hur mycket jag än äter, så verkar Molly slörpa i sig allt och lite till. Så då allt kommer omkring är det väl viktigast att man orkar i vardagen och mår bra? Och att Molly får det hon behöver och fortsätter växa som hon gjort hittills.

Det är väl som med allt annat här i livet – måtta med allt.

Jag tänker i alla fall fortsätta äta som jag gör. I vår familj blandar vi nämligen hejvilt mellan nyttigt och onyttigt och det är precis så jag vill lära mina barn att leva. En bulle är okej. Precis lika självklar som spenat, chili och rostade rotfrukter. Jag vill att de ska vara medvetna om att en smoothie är bra mycket bättre än ett glas cola. Lika väl vill jag att de ska kunna dricka en cola nu och då utan att få dåligt samvete över det. Måtta och sunt bondförnuft – det är mina ledord det.

SAMSUNG CSC

En typisk middag hemma hos oss. Just den här dagen stod det indiskt på menyn. Till det serverades det en hel massa grönsaker – både ugnsbakade och färska.

11 Replies to “Matfällor och hälsohets”

 1. Förstår precis vad du menar!
  Jag blir också helt galen av all hälsostress.Inte nog med att vi ska vara stressade för allt annat men nu är det det här också!!
  Jag har också haft en ätstörning i bagaget som fortfarande spökar ibland men det kommer den nog alltid göra. Idag är det lättare att hantera den men som sagt när man blir matad med allt det här, det får du äta det ska du inte äta blir man helt knäpp eller jag blir GALEN!!
  Försöker känna efter vad min kropp mår bra av och äter man en bulle då och då spelar det ingen roll men nog sitter det en liten gubbe på axeln ibland och säger att jag inte borde fast jag vet att jag inte äter det så väldigt ofta!!

 2. Jag har också lite svårt med den där hälsohetsen även om jag gärna äter hälsosamt. Vi äter ungefär som ni, massa frukt, frysta bär och gärna en hel hög med grönsaker. Det mår jag i alla fall bra av och så en bit kaka eller en glass där emellan. Visst har jag testat på gojibär, kakaonibbs och allt det andra, men nä, jag gillade inte. Tar hellre lite egenplockade blåbär.

 3. Jaa! Alltså speciellt de där goijibären får mig att se rött (heh). Ut i skogen och plocka våra egna bär bara, säger jag!

 4. Gojibär smakar faktiskt apa! Då föredrar jag finska lingon och blåbär vilken dag som helst (och jordgubbar (!!) – men de lyckas jag aldrig spara så länge att de skulle finnas i frysen…).

 5. Först av allt – grattis till lilla tjejan som jag ser heter Molly! Fint namn!
  Håller med dig om att vad som är ekologiskt ibland står ganska långt från vad man äter för det är nyttigt fast kanske inte så värst ekologiskt.. Kaffe, nötter, gojibär etc. Jag har på senare tid fokuserat på att hitta ekologiska produkter och brytt min mindre om energiinnehållet där.. Tror det bästa för oss är att få i oss rena produkter utan bekämpningsmedel och annat. Men, det är en djungel och det är inte alltid lätt att välja rätt utan att känna stress! Kram Sara

 6. Grattis till er lilla tjej! Härligt! 🙂
  Kört hårt mot mitt huvud i vår också, att man kan ha en lite högre fett procent än jag normalt har och kunna äta en bulle ibland en helt vanlig tisdag. Nyper mig också i sidorna. Men insett att jag mår bäst av att inte fokusera all energi på maten. Helt klart bra mat, men inte för fokuserad. Normalt. Förstår mig inte heller på gojjan. 🙂

 7. Jag vill tacka för et helt underbart inlägg. Jag är SÅ pro vanlig mat. Herrijess, vad hände med den liksom? Och med det sunda bondförnuftet? Funkar nog trots allt bäst i de flesta lägen. 🙂 (Nån klok mänska, minns tyvärr inte vem, skrev faktiskt en gång att det är precis lika mycket hälsosamma ämnen i både blåbär och lingon som det är i allt detta elände som importeras hit från andra sidan jordklotet. Så varför gå över ån efter vatten liksom?)

 8. Jag kom åt en ny forskningsartikel som publicerat nyligen ang, denna bantningshets efter förlossningen som råder särskilt i Europa och USA. Om man ammar är det nödvändigt att äta som man tidigare gjort, så rent som möjligt och i största mån ekologiskt. För om man går ner i vikt under amningen frigörs alla miljögifter som satt sig fast i fettet i kroppen och går ut därefter ut i mjölken. Inte så bra kan man tycka. Något att tänka på om man får för sig att börja ”banta”, äta mindre, under amning. Ungefär så kunde jag tolka denna forskningsansats. Ta det hela med en nypa salt, men jag tyckte faktiskt att det hela maked sense. Så håll vikten, njut av flickebarnet och efter sommaren är du åter i samma fysiska form som innan graviditeten.
  Må gott & trevlig helg!

  Kramar

 9. Sen kommentar på alla sätt – för det första, jättegrattis för er tös! Älskar namnet Molly.
  Till matnojor; jag har under början av året ätit helt hur som helst, vad som helst, när som helst. Känns det som. Men så började jag fundera på vad det innebär. Visst, för mycket godis har det blivit, och en och annan restaurangburgare – men annars? Vanlig hemlaga. Den största skillnaden till förra året är egentligen den, att jag inte har känt angst över att äta en smaksatt yoghurt eller en kotipizza till lunch. Okej, jag vill leva ett sundare liv nu – jag har skippat väldigt mycket träning i år och det känns – men sist och slutligen så tror jag att jag egentligen har mått bra av att inte vara så förbaskat hård mot mig själv.

  1. Hear hear. Precis samma har det varit för mig. Ibland matig sallad, ibland kebab men oftast bara vanlig husmanskost. Potatis, ris, pasta, rotfrukter och alla tillbehör. Gott och utan bekymmer. Och vågen. Inget speciellt där. Måendet. Inget extra där heller. Rätt så relaxed faktiskt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s