Äppelkaka på pepparkaksbotten med cream cheese och kolasås

I början av veckan besökte jag tillsammans med svärmor Café Nathalie på malmen. Av alla läckra ting som fanns att välja mellan föll jag till slut för äppelkakan toppad med färskost. Allt sedan dess har jag gått och fantiserat om denna alldeles underbara tårta som enligt mig toppar listan över godaste tårtor jag smakat tillsammans med denna från Bagarstugan i Mariehamn.

Bestämde mig för att försöka återskapa denna läckra lilla godbit på hemmafront enligt konstens alla regler och resultatet var snarlikt, om inte det samma.
Det är något speciellt med att stiga in på ett café och få slå sig ner. Och bäst av allt – kunna stiga upp efter kalaset utan att så mycket som behöva bry sig om att duka av eller gud förbjude diska. Så om du har möjlighet – besök Café Nathalie. Men om du tycker det är mödan värt kan du alltid prova baka kakan själv, för den smakade nog nästan som orginalet.

äppelkaka

Recept

Kakan bakas i fyra steg. Botten, fyllning, topping och dekoration.

Botten:
ca. 20 pepparkakor fint smulade
75 gram smör
1. Krossa pepparkakorna, blanda med smör, lägg i form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca. 10 min. Låt svalna.

Äppelfyllning:
äppel
50 gram smör
3 msk farinsocker
saften från 1/2 lime
Skiva 3-4 syrliga äppel fint. Låt mjukna i panna med smör, farinsocker och lime ca. 5-10 min.
Häll äppelfyllningen på botten då både botten och äpplena svalnat.

Topping:
3 dl vispgrädde
1 pkt cream cheese
150 gram cream fraiche
3 gelatinblad
saften från 1/2 lime
1/2 tsk vaniljfrön
1,5 dl florsocker
Vispa grädden. Blanda i smältost och cream fraiche samt saften från en halv lime. Smaka av med florsocker och vaniljfrön. Smält gelatinblad och blanda i. Bred ut på kakan och ställ kallt.

Dekoration:
Här kan du endera använda kolasås på burk och färska bär. Eller så gör du som jag och gör egen kolasås eftersom det inte finns någon färdig på burk hemma.
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1/2 dl socker
1/2 dl farinsocker.
Koka upp, blanda och låt puttra i ca 10 minuter. Ställ svalt och låt stelna så får du en härligt tjock, karamellig sås att ringla över kakan. (Resterna kan du självklart mumsa i dig med glass senare.)

Själv dekorerade jag med färska hallon och blåbär, och så lite frysta havtorn för syrlighetens skull. Ett tips för att få mer syrlig smak är att byta ut äpplen mot rabarber.

7 Replies to “Äppelkaka på pepparkaksbotten med cream cheese och kolasås”

  1. Wow vilken kaka! Fast jag tror inte jag ger mig på ett bakförsök. Kakbak och jag är en dålig kombo. Men jag tror jag ska tipsa favvofiket som bakar eget att ta in den där i sortimentet. Så kan jag gå dit och fika en sen – jag älskar att gå på kafé!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s