Åländskt hemvete

Åland har sedan barnsben betytt väldigt mycket för mig. Det var stället där jag tillbringade somrarna med morföräldrarna, men också stället där jag på riktigt för första gången någonsin provade på att leva det jag då på den tiden förknippade med vuxenliv. Flera somrar i rad jobbade jag på de vita skärgårdsfärjorna med att diska och fixa till smörgåsar, och någon sommar satt jag också i kassan i den lokala lanthandeln. Där emellan skopade jag glass i stora lass i båthamnen och stekte hamburgare i racerfart. Skall jag vara riktigt ärlig handlade det inte bara om jobb från morgon till kväll, för nog hann jag också med en och annan skärgårdsdans som det sig böra skall. I det stora hela vart det en rätt så ljuv idyllisk åländsk sommar – något jag hoppas mina ungar också en dag kommer att få uppleva.

Förutom alla dessa ungdomsminnen förknippar jag Åland med hemvete, svartbröd och åländska ostar, som faktiskt smakar bättre än några andra ostar i världen. Åland har faktiskt ett rosa skimmer runt sig. Något som inte går att tvätta bort i första taget.

Just hemvete och Ålands specialost är något jag förknippar starkt med min goda vän Maria. Men eftersom avståndet är för långt för att få sig en riktigt god smörgås, bestämde jag mig för att testa på att baka en egen variant här hemma och drömma mig bort.

Michael Björklund har i sin bok Min Nordiska Mat ett recept på åländskt hemvete. Mixtrade i vanlig ordning med receptet och bytte ut halva mängden vätska mot mjölk, samt matoljan mot äkta åländskt traditionellt kärnat smör.

Lovar och svär – det smakade precis som på Åland.

SAMSUNG CSC

Naggen är ursprungligen en gåva som min mamma fått av en Kökarsbo.

hemvete

5 Replies to “Åländskt hemvete”

  1. Oj det både låter och ser himmelskt gott ut! Skall testas något tag – har bara just nu inte ” lust” på att baka såå får väl invänta feelisen 🙂 Tack ännu för din blogg – uppmuntrar i vardgen och gillar att se ert hem – känns som vi har samma smak i mycket men ändå olika! Må gott och ta hand om dig – snart är ert lilla gryn här*

  2. Det där ser supermumsigt ut! Jag bakar alldeles för sällan. Delvis beroende på att jag inte äger någon köksassistent, och blir fasligt trött i armarna av handknådning. Men desto godare smakar det när det väl blir av – ska nog testa lite hemvete i helgern!
    Fantastisk mysigt du och ungarna har i vårsolen! Och snart, snart slipper du säkert ha kotten i magen också, och får bära på armen i stället.

  3. Jag var tillsammans med en Ålänning i 14 år och av den tiden bodde vi också ett år på Åland. Hemvete är gott, med smör och ost på- mumsmums! Det var böstaste frukosten det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s