Bröd med morot och äppel

Allt sedan vi flyttat har det blivit mer eller mindre en (o)vana att jag föredrar hembakat framom köpebröd. Det smakar helt enkelt lite godare och är på så sätt mödan värd.

Frukostbrödet med äppel och morot har blivit en klar favorit och därför väljer jag att lägga ut receptet. Än en gång är det själva vilan som gör susen och således är det här inget för den som  föredrar snabbak.

farskt_brod

Frukostbröd (ca. 10 st)

2,5 dl mjölk (37 grader)
25 gram jäst (1/2 pkt)
1 dl havregryn
2 msk honung eller sirap
1 tsk salt
2 stora morötter (finrivet)
1/2 – 1 äppel (finrivet)
1 dl rågmjöl
ca. 1/2 dl matolja
ca. 6-8 dl brödmjöl (själv föredrar jag sämpyläjauho som innehåller lite frön)

Blanda mjölk, jäst, sirap, havregryn, rågmjöl och salt. Blanda i morötter och äppel. Fortsätt blanda i mjölet, lite i taget. Ringla i matoljan.

Mängden mjöl beror på hur saftiga äpplet och morötterna varit. Så fortsätt lägg i mjöl tills degen är lätt att knåda i skålen. Låt sedan jäsa på varm plats i ca. 3-4 timmar. Själv brukar jag degskålen stå vid sidan av vedspisen under en duk och där får den liv utav bara tusan i ett litet nafs.

Baka därefter ut brödet och ställ på plåt. Lägg en fuktig kökshandduk över och ställ kallt/svalt. Själv för jag ner bröden i källaren där de får jäsa ifred över natten. Följande morgon kan vi njuta av nybakt varmt bröd precis lagom till frukost. 

 

3 Replies to “Bröd med morot och äppel”

    1. Oj hjälp. 225 grader brukar jag visst ha. I varmluftsugn. Och de brukar visst gräddas i ca 10 minuter. Eftersom jag har ny ugn brukar jag kika in i ugnen titt som tätt för att de inte skall brännas vid. De ska hur som helst gräddas tills de får en vackert gyllene brun färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s