Flytten hem

Allt sedan vi flyttat hem har vi fått frågan om huruvida vi känner att vi fattat rätt beslut eller inte. Efter ett tiotal år i stadsmiljö och med snart tre barn i bagaget känns ett liv i skärgården som det enda möjliga alternativet. 

Lokala ortsbor klagar med jämna mellanrum på dålig sjukvård och obefintlig service. Själv upplever jag att servicenivån här i skärgården är avsevärt bättre än vad den är i exempelvis huvudstadsregionen. Glöm timtals lång kötid och veckolång väntan till läkare. Här ordnas allt på ett ögonblick. Och nej – det att man väntar 30 min-1 h på den lokala hälsostationen räknar jag inte som lång kötid. Däremot upplever jag att det är lång kötid då man sitter fem timmar med två barn på akuten mitt i natten och väntar på att få träffa en läkare, samtidigt som fyllo efter fyllo rullas in och går före.

Servicenivån hos de lokala företagarna är likaså guld värd. Det man behöver – det ordnar de. Försök med det vid Bauhaus och du kommer att få en saftig räkning. Det enda jag egentligen önskar är ett större utbud olika sorters matvaror som jag vant mig.

Summa summarum så är vi nöjda med att vi vågade ta steget och flytta hem – det är absolut inget vi ångrar.

13_2_1

8 Replies to “Flytten hem”

  1. Nåmen den måste jag leta upp. Jag antar den ligger på Köpmansgatan. Måste nog bestämt utforska både tygaffären och hälsokosten redan imorgon. Har bokat tid till Skärgårdsklippet så 😉

 1. Låter helt underbart :)!!
  Längtar också bort från storstadsstressen men det är svårt att lämna pga jobbet tyvärr!!

  Önskar dig allt lycka till med allt!!!

 2. Näe, nu måste jag trösta dig med att dom fyllona knappast gått före er på jouren, även om det kännats så då sköterskan ropat in dom för att ha dom och blåsa I alkometern. Sedan har de garanterat fått vänta… Hoppas jouren därborta ännu fungerar lika bra som för tio år sedan, jourade där ett par ggr då!

  1. Nja, i Tammerfors gick de faktiskt före. Glömmer aldrig den där natten då jag satt där med Amanda timme efter timme. I samma sal spydde någon, samtidigt som någon annan stank fylla. Samma hände också den där gången då jag spydde blod hejvilt efter att jag tagit en ynka tablett Azamun som läkaren ordinerat mig.
   Och på Jorv har jag på grund av magen tillbringat sjukt många timmar väntandes på att få kortison, samtidigt som något fyllo kommit in ledsagt av polis. Så sitter man där och säger åt ungarna att titta åt annat håll.
   Nå, men jag får väl skylla mig själv att jag inte haft någon nära till hands som kunnat passa dem just då 🙂
   Samtidigt har jag alltid varit nöjd med sjukhusvården vi har i Finland. Jag har alltid fått vård. Alltid! Tycker vi finländare inte uppskattar vårt system tillräckligt.
   Oberoende var jag bott har jag alltid haft egenläkare, vare sig det varit frågan om Tays eller Jorv. I 90 % av fallen har det t.o.m. räckt med ett telefonsamtal för att jag fått läkemedel ordinerat etc. Så nej – klagar gör jag inte!
   Men här på mindre ort får man en personlig service. Besöket hos rådgivningen kan jämföras med det som det var i Lintumetsä. Det var som om de hade all tid i världen.
   Och samtliga gånger som vi ringt efter läkartid då vi varit här i Pargas och Amanda plötsligt fått öroninflammation eller liknande har vi fått åka in på momangen för att stunden senare lämna hälsostationen med antibiotika och allt (eftersom apoteket stängt för dagen och Åbo apoteket anses ligga för långt bort).
   Vi har det bra här i Finland. Riktigt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s