Göra sushi hemma

Med lite tålamod, lite extra tid och en massa handarbete går det mycket väl att göra göra sushi hemma. Förberedelser är a & o och det gäller att påbörja matlagningen i god tid.

Tips nummer 1
Om du tänker bjuda på sushi lönar det sig att koka riset många timmar innan det är dags för servering. På så sätt hinner riset svalna i lugn och ro.
Koka sushiriset enligt anvisning. Det gäller att få ett perfekt ris. Smaksätt riset med en blandning av 3 delar risvinäger, 2 delar socker och 1 del salt då det ännu är varmt i kastrullen, varefter du häller upp det i en stor form för att svalna (ingen gillar heller grötigt ris).

Tips nummer 2
Stek pilgrimsmusslorna lätt och låt dem kallna. Skär därefter upp dem  i tunna skivor.

Tips nummer 3
Barnen älskar tamago, d.v.s. omelett. Du gör den lättast i mikrovågsugnen.
Blanda 5 ägg, 1 tsk salt och 2 msk mirin. Häll i djup tallrik eller form så att blandningen tar upp ca 2,5 cm i höjd. Tillaga i mikrovågsugnen på medelvärme i ca. 4 min. Håll koll så att blandningen inte stiger upp, utan att den stelnar och förblir kompakt.

Tips nummer 4
Abborre och gös smakar oförskämt gott som sushi. Glöm inte bort våra egna fiskar.

Tips nummer 5
Maki är egentligen det som är lättast att göra. Med bambumattan får du till fina rullar. Fukta kniven med vatten innan du skär bitarna så klibbar inte riset lika lätt. Gott att lägga i maki är t.ex. omelett, avocado, gurka, majonäs, gräslök.

Tips nummer 6
Du får till en mycket godare smak på sojasåsen om du blandar den enligt följande: 3 delar japansk soja, 1 1/2 del mirin och 1 del vatten. Smaka – det får inte vara för starkt och salt.

Tips nummer 7

Med en gasolbrännare kan du bränna ytan på laxen som ger en riktigt god smak. Dekorera med en klick majonäs och gräslök. Brukar visa sig vara sällskapets favoritsushi.

Tips nummer 8
Se till att ha en fiskare i bekantskapskretsen. Det brukar hjälpa avsevärt då man vill få tag på färsk fisk.

SAMSUNG CSC

Bränn ytan på laxen med en gasolbrännare för att få till en god smak.

SAMSUNG CSC

Till vänster på bilden syns tamago, d.v.s. omelett. Till höger syns abborre och gös. Den här fisken kommer från Korpo och var så färsk att den nästan simmade fram på fatet.

SAMSUNG CSC

Maki-rullarna går fort at göra och du får snabbt till en massa bitar.

Borde kanske göra ett steg för steg inlägg så man lätt kunde se alla moment?

4 Replies to “Göra sushi hemma”

  1. Grymma tips! Ligger verkligen i lä här; de ganska få gånger jag gjort sushi hemma har det bara blivit en variant, och kan erkänna att det är ganska tråkigt. Omelettvarianten har jag inte gjort men den verkar rätt enkel (och fin!) att få till. Du får nästan börja hålla sushi-kurs tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s