Vad jag äter som gravid

Egentligen kunde det väl lika bra heta vad jag inte äter, för om jag är riktigt ärlig så har jag inte precis bekantat mig med anvisningarna som jag fått från rådgivningen. Då jag var där sist konstaterade jag att jag äter det jag vill äta, inklusive rå fisk, varpå hälsovårdaren nickade till svar. (Tanten märkte nog att det inte var någon vits att prata mig till rätta och där tänkte hon rätt.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chili, lime, peppar, ostronsås och skaldjur hör till mina absoluta favoriter just nu.

Jag har väl inte precis föregått med något gott exempel då jag både ätit ostron, alla sorters musslor, sushi i mängder (senast för några dagar sedan), många sorters ostar och blodiga biffar. Ja, jag har till och med smuttat på en liten, liten skvätt vin utan dåligt samvete. Någon matångest tänker jag då inte tvinga mig till – punkt slut.

Finns det då något jag undviker? 

Tja, jag undviker lever, mögelostar, utländska bär och kaffe. Något jag för övrigt inte i vanliga fall annars heller äter.

Summa summarum så äter jag det jag vill äta.

Till skillnad från tidigare graviditeter unnar jag mig mer denna gång. Jag kommer ihåg att jag med Amanda i magen var extremt noga med maten och speciellt intaget sötsaker. Jag hade ett enormt sug efter mintchoklad, vilket resulterade i att jag köpte en Pätkis (minchoklad) varannan dag. Om jag kommer ihåg rätt väger chokladstången 28 gram. Denna stång delade jag sedan i två bitar och sparade på jobb. En halv stång per dag löd regeln alltså.

Ojoj… idag slinker det ner en bulle eller en chokladstång ifall jag känner för det. Men så har ju också min inställning till mat ändrat under åren allt efter att jag börjat löpträna och springa maraton. Så länge jag tränar kan jag också äta.

Mitt råd till dig som gravid är att du ska följa sunt bondförnuft. Känner du dig trygg och bekväm med att följa anvisningar – gör det. Mitt sätt att leva är ingalunda någon sanning. Det är bara ett val jag gjort.

Har dille på:
citron (skär upp citroner i klyftor som jag äter bara sådär)
lime (alkoholfri caipiroska och mojito hör till favoriterna)
klementiner och satsumas (en, två, tre per dag, minst)
surskorpor med tomat och örtsalt
naturell yoghurt
coca cola (här har jag strikt begränsning eftersom jag vet att det inte är det minsta hälsosamt)

5 Replies to “Vad jag äter som gravid”

  1. Vad säger ”reglerna” om sushi o olika ostar nu? Har ju alltid hört att man inte får äta den ena o det andra, men enligt mina vänner som varit gravida nyligt är tex förbudet mot sushi borta.. Är väl i slutändan som du säger, sunt förnuft! 🙂 vill passa på att tacka för en bra o innehållsrik blogg. Gillar din inställning till mat o träning, hoppas att jag själv kan hitta en balans som passar mig 🙂

  2. Jag var likadan när jag var gravid. Mögelost gick bort. Men det var väl i princip det.
    Åt alla möjliga fiskar, sushi, sill m.m. Visst finns det förhöjda risker med vissa saker, men man blir ju KNÄPP om man ska undvika allt (för det känns som ALLT när man är gravid och sugen på det mesta!) 😉

  3. Det är ju inte rå fisk som är problemet, utan vacuumförpackad rå fisk. Man blir ju mera fundersam över den, då man faktiskt ser dom gravida kvinnor som drabbas av listeria…
    Men ostarna är ju nästan alla pasteuriserade nuförtiden, så dom borde inte vara ett problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s