Sömn är nödvändigt

Visste ni att vi är som tröttast i 20-25 års åldern, och piggast då vi passerat pensionsåldern.

Av erfarenhet kan jag också säga att man är som piggast då man är sisådär 7 år. Hur ska man annars förklara följande:
Fredag kväll. M och Amanda samtalar.
M: I morgon är det lördag och då får du sova precis så länge du vill.
A: Jag får alltså stiga upp så tidigt jag vill.

Tillbaka till sömnbehov

Sömnbrist och immunförsvaret är starkt sammankopplade. Ju mer nattsömnen störs – desto sämre kan vi stå emot virus och bakterier. Däremot finns det svagt samband mellan antal sömntimmar och trötthetsgrad. Den där gamla magiska åtta timmars natten som man så gärna pratar om är något av ett påhitt. Vissa klarar sig med sex timmar sömn, medan andra kräver betydligt fler timmar. Läs mer här.

Personligen klarar jag mig med sju timmars nätter – och ofta blir det just det. Sju timmar sömn. Då magen krånglar och jag får i mig kortison i mängder går jag däremot på högvarv. Sömnen brukar då landa på drygt fyra timmar sömn och även om jag kan känna mig dödstrött dagtid kan jag nattetid städa köksskåpen med speedad frenesi. Hur knasigt det än låter så är det under de här perioderna som jag får mest gjort. 

Motion och näring

Jag upplever att motion minskar känslan av trötthet, liksom också mat av rätt kvalitet. Hur trött jag än känner mig under tidig morgon eller kväll – är det som om allt vänder då man passerat en kilometer ungefär. Efteråt känner man sig pigg och lycklig. Känner ett direkt samband mellan lyckohormon och träning.

SAMSUNG CSC

Tror bestämt att det är dags för mig att krypa till kojs nu – lite välbehövlig sömn tack!

Hur mycket sömn behöver just du för att du ska känna dig utvilad?

6 Replies to “Sömn är nödvändigt”

  1. jag är nog mer för 8 timmar sömn, men det är inte alltid det lyckas under veckan. visst blir jag pigg av motion, men å andra sidan ökar motionen sömnbehovet. och efter allför många nätter med lite för lite sömn är jag varken en trevlig person eller en särskilt bra idrottare. sov gott!

  2. 8 h sömn, men skulle samtidigt behöva ett 28 h dygn. Dvs efter en 8 h natt är man utvilad och dagen förlöper mycket bättre än efter en kortare sömn, men då kvällen kommer kan man inte somna utan följande natt blir bara 4 h… Jobbigt.

  3. För mig behövs nog 8 h sömn. Torsdagar då vi har träning som slutar 22.30 och innan jag fått sömn är kl. 00.30, så är fredagen horror efter 5,5 h sömn, tur med veckoslut framför då.

  4. Ja sömnen är viktig. Jag har svårt att sova på dagen så sömnen måste komma nattetid. Har tidigare kunnat låna väldigt bra från sömnkontot utan att betala tillbaka men det verkar bli svårare med åren. Nu blir det ca 7 timmar per natt och det tycker jag är väldigt bra. Innan lilla S kom sov jag nog 8 timmar per natt och det är kanske det optimala.

  5. Mitt optimala är 9 timmar, men ofta blir det kanske 8½ eller 8. Men ja satsar oftast på 9 timmar och går i säng halv 10 om jag ska upp 20 över 6. Men sen vaknar jag ju upp också några gånger per natt så totalt sätt blir det ändå sällan 9.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s