5:2 som alla pratar om

Ju mer jag läser om den nya trenddieten – desto mer kluven känner jag mig.

Jag trodde mig vara fast övertygad om att 5:2 dieten var av ondo och att det bara handlade om ännu ett sätt för någon guru att sälja böcker. Men så kunde jag läsa om otaliga personers positiva upplevelser om ökad energinivå, och hur deras blodvärden förbättrats avsevärt under kort tid.

Bagaget

Med en ätstörning i bagaget väljer jag idag att leva ett aktivt liv som innebär att jag förbrukar lika mycket energi som jag stoppar i mig. I praktiken betyder det att jag rör på mig så mycket att min kropp inte kan leva på sparlåga. Kroppen ryter till och jag äter mig mätt och belåten mellan varven utan att känna dåligt samvete. Samtidigt begränsar jag mig till viss del – något större frosseri existerar inte. Inte heller någon svält. Jag har helt enkelt insett att det får vara måtta med allt – både motion och mat.

Under årens lopp har jag ändå lockats av olika dieter, främst på grund av hälsoproblem. Med en mage som under flera års tid med jämna mellanrum ter sig så illa att det kräver sjukhusvård, känns det rätt så väsentligt att komma på ett sätt att kunna leva och vara frisk. För mig har det många gånger handlat om att hitta en utväg för att slippa kortison och andra gifter.

Jag har försökt leva utan sädesslag, utan kolhydrater, utan socker och utan allt det goda, vilket oftast resulterat i en enormt fokus på mat och ibland till och med irritation i min näromgivning. Man är nämligen till besvär då man inte äter från kakfatet. Hur jag än försäkrar mig själv och andra om att det bara handlar om hälsa och välmående, så måste jag ändå erkänna att rädslan för att gå upp i vikt och jakten efter en snabb viktnedgång alltid finns och lurar under ytan.

Livsstil

Allt efter att barnen växt till sig har det blivit allt viktigare för mig att fungera som en god förebild. Jag vill under inga omständigheter att mina barn ska uppfatta behovet av att banta eller begränsa sitt matintag. Jag vill heller inte att de ska uppfatta att jag, som enligt konstens alla regler är både normalviktig och stark, skulle ha ett behov av att gå omkring hungrig. Jag vill att de ska förstå att vi äter nyttig mat på bestämda tider, för att vi ska orka röra på oss så mycket om möjligt och leva ett aktivt liv. Vi äter helt enkelt för att leva.

Hälsosam vs. ohälsosam

Däremot tycker jag att det är viktigt att lära barnen skillnaden mellan hälsosam och ohälsosam mat. Men även här tror jag på sunt bondförnuft. Ingen mat är förbjuden och ingen mat gör underverk. Under helger är det okej att ibland äta både socker, fett och annat, men till vardags är det vanlig husmanskost som gäller. Och med husmanskost menar jag helt vanlig mat – allt från grillad lax till rotmos. Kakor, glass och annat onödigt går bort. Istället kan man festa på en måndag med både färsk frukt och en vitaminfylld smoothie.

Varför fokus på 5:2 nu då?

Hade det inte varit för en artikel som jag skulle skriva, hade jag aldrig reflekterat vidare på den där dieten som de flesta just nu verkar snacka om. Fasta är i nuläget inte att tänka på  och inte heller är jag en speciellt trevlig person då jag går omkring hungrig – vresig som få. Däremot väckte dokumentären av Michael Mosley mitt intresse. Tänk om det verkligen är som så att vi kan äta oss sjuka. Det betyder ju samtidigt att vi kan äta oss friska. Tänk om vi kan slippa diabetes, höga kolesterolvärden och framtida demens genom att ändra våra kostvanor. (Vad gäller mina magproblem sägs det att man inte känner till bakomliggande orsaker. Istället har jag blivit ordinerad medicin som i vanliga fall ordineras personer som drabbats av leukemi.)

Summa summarum

5:2 dieten intresserar mig fortfarande. Jag väntar på att få se resultaten av de undersökningar som i höst påbörjats vid Karolinska institutet. Ändå anser jag att dieten inte är gjord för sådana som mig – människor med ett bagage. Inte heller är till för människor vars bakomliggande orsak till att låta bli att äta endast handlar om att gå ner i vikt, då det inte finns något egentligt behov till det. Jag tror helt enkelt det är bättre att äta mer frukt och grönsaker, och ta en extra löprunda ifall man vill öka sitt välbefinnande.

15 Replies to “5:2 som alla pratar om”

 1. Jag tycker du har en väldigt klok och sund inställning till dieter, man hoppas ju att alla som agerar förebild ska ha det. Måste dock säga att jag blivit mer negativ till 5:2 senaste månaderna. Först tyckte jag det verkade vettigt att människor kom till insikt om att det är ok att vara lite hungrig ibland, men det verkar som om 5.2 används bara i tappa-vikt syfte, inte för att få bättre värden eller odramatisera ät-klockan.

  1. Jo här tror jag det finns A. B. och C. människor. A. väljer 5:2 dieten för att de på riktigt måste göra en livsstilsförändring. Så finns det de som bara vill gå ner i vikt för att de tror sig bli lyckligare då (de är oftast smala eller normalviktiga redan innnan och sjukt intresserade av träning och mat). Och så finns det sekakäyttäjä. Tänker mig en kvinna som skyller på hälsan men som ändå också innerst inne drömmer om att bli smal.

  1. Jag äter alltså bl.a. merkaptopurin och asacol. Och just nu har jag ett skov. Det har legat och pyrt sedan sommaren men nu håller det på att gå utför. Dieten känns inte aktuell för mig. Tror mer å att begränsa socker och spannmål. Men jag är för svag även här.

 2. Grundaren till 5:2 har jag själv gått över till 6:1. Varför undrar ju jag då…….
  Däremot en längre tids fasta tror jag kan vara bra för kroppen. Alltså inte en dag hit och en dag dit.

  Och har man haft ätstörning så ska man nog vara försiktig tror jag.
  Hälsar en fortsatt skeptiker! 😉

  Kram M

  1. Ibland är jag tvungen att fasta. Och inte bara det – jag är tvungen att helt tömma kroppen. Och fy faaaan säger jag. Mår pyton och är svag. Inget för mig. Absolut inte. På något sätt har jag också svårt att acceptera 5:2 fastan där man i princip får äta fat föda. För mig betyder fasta att man bara dricker.

 3. Jag äter enligt 16/8 fastan, fast jag äter mer enligt 14/10, dvs fastar mellan 22 och 12. Kvinnor fastar mer enligt denna och eftersom jag ofta tränar sent på kvällen vill jag kunna äta i lugn och ro efter träningen. Har aldrig mått bättre!! Min mage hålls lugnare (så länge jag också håller mig från mjölkprodukter…) och jag känner sån otrolig energi varje dag. Är inte lika fokuserad på mat längre utan har en mer avslappnad känsla. Äter ju såhär både med tanke på viktminskning men främst pga hälsan. Är ju väldigt noga med att äta tillräckligt med kalorier varje dag, främst tillräckligt med proteiner, därför räknar jag kalorier och håller koll mha Shapeup-appen. Mina föräldrar däremot har ätit en tid nu med 5:2, och min mamma iaf har gått ner 15 kg, min pappa också men kommer inte ihåg hur mycket. För dem fungerade dieten otroligt bra, för dom märkte hur otroligt stora portioner dom åt tidigare. Och kände att dom orkade bättre då dom åt rätt storlek på matportionerna!

  1. Jag blir lite nyfiken ifall din mamma var överviktig och nu är normalviktig? Hade hon blivit rekommenderad dieten av läkare?
   Jag försökte nämligen få tag på en läkare som skulle ha kunnat kommentera 5:2 dieten men alla avböjde (läs ingen vågade).

   1. Min mamma var mycket överviktig, jo. Skulle chansa på över 20 kg övervikt. Hon hade inte blivit rekommenderad av nån läkare men satte igång med denna diet för att hon hört talas om den, mest för att hon ville att pappa skulle gå ner (OBS, han är mer i normalvikt, men har den vanliga manliga bukfettman.). Men det ledde ju till att hon också gick ner/går ner. Felet i detta bara var att dom inte hade läst på så hemskt mycket och tog sina fastedagar måndagar och tisdagar, vilket jag sedan läst att man INTE ska fasta två dar på varandra… Så nu vet dom inte vad de ska göra, fortsätta och lägga om sina dagar eller… Men de märkte ju nog att på tisdag var dom vääääldigt trötta och griniga, och det är ju inte riktigt meningen. Men under tiden hittills har de lärt sig iaf att hålla sig till mindre portioner, vilket varit ett stort plus!! Och iom lättare vikt har de också tagit i bruk promenader, vilket i sig är ännu större plus!

 4. Jag äter allt, och jag gillar rejäl husmanskost…..Fett, protein, kolhydrater…
  Jag kan fika en måndag som lördag, jag lever här och nu…
  viktigast att man kan njuta och röra på sig i den mån man kan, så länge man är frisk och känner sig kry inombords så går allt…..
  För mig är dieter = påhittad trams. Har läst mkt fysiologi och medicin, och den fakta som den ger oss är den allra säkraste källan som finns…
  Dieter har inga klara hundra bevis eller garantier…Jag äcklas av att ens lyfta ordet diet ärligt talat, för mig är det mer bortskämdhet…. Ingen levde eller varken visste ordet var en diet var för åra tals år tillbaka, och de levde hur bra som helst…..och se hur gamla många av våra förfädrar blev….Våra älskade förebilder, vilka förebilder är de som står upp för dieter och nya 5:2…Hur behandlar vi egentligen de som växer upp i detta land…..
  När väl fattigdomen är ett faktum i detta land kommer alla dieter gå i konkurs…
  Att vara aktiv, att vila/återhämta sig, njuta av god mat är en självklarhet……
  Och en sak jag verkligen tänker på är alla som tränar mkt, varför ens ta upp frågan onyttigt, så mkt energi som allt kräver, tror inte många förstår egentligen hur mkt energi som dras bort i alla sammahang, till och med när du sitter och tänker och jobbar…..
  Nej, tack, dieter är som bortblåst…..

  Tack för mig & bra inlägg…….

  1. Tack för dina tankar. Nickar igenkännande till mycket. Skillnaden mellan nu och då är ändå all det där som vi äter nu men som ingen åt då. Flingor, mysli, smaksatta yoghurtar, juice, snask, snabbmat etc. etc.
   Tänker jag tillbaka på mina egna morföräldrar så åt de fisk och potatis, smör och grädde, hembakt bröd och inhemska grönsaker och frukter. Nu är näringsintaget ett helt annat. Och man kommer inte ifrån det. Den här skit-maten serveras om inte hemma så på dagis eller i skolan. Idag tänker man kostnadseffektivitet framom bra mat.

 5. Tack för ett jätte bra inlägg, visste inte att du också hade bagage, tråkit, men känner väl igen mej i ditt inlägg., och Tack för en väldigt fin blogg, gillar att det är lite av varje.

  Isabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s