Löpskola

Som representant från Running Finland hade jag det stora nöjet att få dra löpskola i samarbete med Folkhälsan i stan. Vilken grej alltså – riktigt, riktigt roligt!

Dagens tema var intervallträning och istället för att endast dra ett ordinärt intervallpass valde jag att koka ihop något av en potpurri av olika typer av intervallträning. Det hela avlutades med korta intervaller på gräsplan i stil med äkta masstafett à la Stafettkarnevalen.

Det absolut bästa med dessa evenemang är alla nya människor man träffar på. Har mailat, intervjuat, läst och kommenterat bloggen som skrivs av självaste Muminmamman i flera års tid, och idag dök hon upp på träningen – hur kul som helst att träffa någon man följt länge i real life. (Muminmamman eller Maria som hon egentligen heter är hon iklädd röda shorts).

folkhälsan

För er som inte var med kan jag avslöja att vi under dagens pass bl.a. gick igenom följande:

-fartlek (spring på känsla, lek med farten, räkna lyktstolpar, trafikmärken, tävla mot andra löpare/cyklister etc. Hela upplägget handlar om att du leker och varierar farten medan du springer)
-pyramid (värm upp i 10-15 min genom att jogga lätt, spring därefter intervaller enligt följande: 1 min, 2 min, 3 min, 2 min, 1 min 70% av maxfart + nedjogg) Kan varieras i det oändliga.
-högintensiva och korta explosiva intervaller (ståvila mellan dragen, upprepa 15-20 ggr)
-cirkelintervaller där du bakar in snabba intervaller i hög fart med muskelträning där du fokuserar på bål och armar under ”vilan” (uppjogg, spring 400 meter, stå i plankan i 45 sekunder, gör 10 armhävningar och 10 dips, upprepa 5 ggr)
-avslutande rullningar (efter en lenkki springer du ungefär 3 lyktstolpar i 80 % av maxfart, fokusera på fotisättning, hållning och användning av armarna)
-långa intervaller (du som satsar på Midnight run kan med fördel träna upp till 3x1km intervall -> 2 km jogg, 1 km i strax under tänkt fart på midnight run, 1 km i lugnt tempo x 3 + avslutande jogg i 2 km = 10 km löpning)
-satsar du på att förbättra maratonfarten kan du med fördel springa intervaller på upptill 5 km.

Nästa vecka är det Maratonmamman som har hand om träningen och då kommer hon att bjuda på ett backträningspass. Missa inte!

10 Replies to “Löpskola”

  1. Alltså det var superskoj idag och masstafetten var nog bäst! Jag håller nog på att bli biten av löpflugan;) Nog får jag väl priset för den snyggaste poseringen på fotot idag?;)

  2. Äh, nu missade jag det! Hade tänkt komma, men är i Jakobstad.. Såg roligt ut! Jag får försöka pricka in nästa gång istället! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s