Förberedelser inför maraton

Med dryga tre veckor kvar till Stockholm marathon, börjar det bli lite smått pirrigt. I år kommer jag att köra med precis samma upplägg som inför alla tidigare lopp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bild från Broloppet 2012

Årets HCR (21,1 km) sprang jag utan några som helst förberedelser, och jag kan väl konstatera att efter varje lopp har jag börjat fokusera allt mindre på själva tankandet och mer på att ta det lugnt.

Jag minns än idag att jag inför mitt första maraton drack sportdryck och åt enorma mängder mat. På dagen D kände jag mig både degig och tung, och magen strejkade så pass att jag var orolig ifall jag överhuvudtaget skulle klara av att starta.

Dagarna innan ett maraton väljer jag:

 • mjölk och saft istället för vatten
 • att äta en bulle med gott samvete
 • att äta gröt till frukost
 • att inte över-äta

Personligen väljer jag att inte äta några pulver på burk. Däremot väljer jag att knapra i mig magnesium eftersom jag tror det är bra för musklerna!

Schemat jag går efter ser ungefär ut såhär, men modifieras lätt enligt jobbets och familjens behov:

onsdag: 10 km löpning innan frukost på fastande mage, frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål

torsdag: samma näringsintag som på onsdag, lätt löpning 6 km

fredag: samma näringsintag, ett extra mellanmål, lätt promenad morgon, middag, kväll, upphämtning av nummerlappen. Håller mig helt enkelt igång hela dagen.

lördag: lätt morgonjogg, frukost bestående av gröt, smörgås och ägg. Iväg mot Lidingövägen, med i väskan: banan, fruktostabletter och vatten.

Några knep då?

Är du fin i kanten kan du sluta läsa nu! Men alltså jo, jag väljer att på morgonen innan loppet ta Imodium plus för att undvika magsmärta och oönskade toalettbesök längs rutten. Än så länge har jag aldrig behövt uppsöka en toalett under ett lopp och jag hoppas det håller i sig (antar att jag får tänka om under Stockholm Ultra 100 K om ett par månader).

Jag smörjer också in varje mm av mina ben i liniment och tejpar knäna med kinesio-tejp.

Glöm inte! 

Starta i rätt led! Det är så mycket trevligare för alla medlöpare ifall man startar i rätt grupp. Om man satsar på att komma i mål på 4 timmar, starta i den zon där de flesta omkring dig satsar på att komma i mål på just 4 timmar. Ingen vits att starta i den zon där löpare springer betydligt fortare eller långsammare – det skapar bara irritation bland medlöparna.

Försök att låt bli att jämföra dig med andra och lyssna till din egen kropp. Kom ihåg att ett maratonlopp till stor del handlar om vilja, och tro på sig själv! Fokusera på målet, spjälk ner sträckan i delmål och fokusera på att tänk positivt och du kommer långt! Håll koll på din egen puls eller egen fart. Bestäm farten på förhand så slipper du dippen som uppstår om du går ut för hårt!

Tankning under loppet

Drick vid alla stationer. Även om du inte är törstig i början är det god idé att fylla på reserverna innan törsten kommer smygandes.

Själv brukar jag ha ett bälte där jag häller över vattnet eller sportdrycken de delar ut under loppet, i egna små flaskor (efter att jag tömt mina flaskor alltså). På så sätt slipper jag pausa för att dricka och då jag har eget bälte behöver jag sällan stanna vid vätskestationer innan 20 km. Efter 20 km är det betydligt glesare vid stationerna vilket också gör att man slipper spilla onödig tid.

Kilometer

Tänk inte jag har nu sprungit 23 km vilket är jävligt långt och jag har ännu 19 km kvar vilket är äckligt långt… Tänk istället Jag har redan sprungit över halva! Två delar avklarat, bara två delar kvar… och inte ens det! Snart har jag 3/4 delar avklarat! Nu ser jag nästan målet! Titta omkring dig och samla energi från publiken! 

21 Replies to “Förberedelser inför maraton”

 1. Jag funderar på att anmäla mig till min första mara, siktar i såna fall på en framåt hösten eftersom det är mest skudåkning på vintern. Ifall det blir en mara för mig någongång ska jag komma ihåg ditt tips om imodium eftersom jag har väldigt känslig löparmage :/

  Tack för en intressant & lättsam blogg 🙂

  1. Det kommer gå fint på din första mara. Jo det där med löparmage är inte roligt. Har hört om alldeles för många katastrofer för att jag skulle våga mig iväg utan de där små vita pillrena 🙂

 2. En mara känns jättelångt (för mig) men som du säger, så mycket sitter i huvudet.
  Jag nöjer mig med (nästan) halvmaror just nu. Sedan får vi se. 🙂

  Stort lycka till! Du kommer fixa det galant!
  Kram M

 3. Hej! Intressant läsning! Hur många Imodium tar du – räcker det med en?
  Du har en trevlig blogg!
  /Mira (som också ska springa 1/6 om löparknäet tillåter)

  1. Oj, löparknä är inte kul! Har kämpat med det i många år på raken. Äntligen en vår då jag verkar ha det något sånär under kontroll. Jag brukar ta två imodium på morgonen, och en tablett till precis innan start. (men jag lider alltså av ulcerös colit och därför är magen ett stort problem för mig). För ”friska magar” tror jag att två tabletter säkert är ok 🙂

 4. Tack för tipsen! Själv tankar jag High5:s sportdricka den här veckan också efter lätta pass, bara för att få i mig tillräckligt med vätska. Magnesium o elektrolyter på köpet 🙂
  Kanske borde jag testa Imodium. I såfall kanske prova nu före loppet en gång, för att se vad magen säger. Jag är inte så pryd av mig, så berätta gärna hur det funkar. Vad händer med magen på morgonen?

  1. På grund av nervositet och magnesium var min mage riktigt upp och ner före min första mara. Sprang på toaletten ungefär 10 ggr den morgonen. Efter det började jag ta Imodium – också före riktigt långa långpass (30 km +)
   Imodium gör att man får ”hård mage” och på så sätt slipper diarreachachacha! Har hört om flera grannar och fler bekanta som råkat ut för värsta lösa magen under sitt maraton och som behövt besöka toaletten flera ggr under loppet eller t.o.m. (!) sätta sig mitt ute bland löpare och vetää tortut 🙂 (det hände åt en i Åbo) :)Hur som helst… det här blev ju riktigt kakka-juttun 😉
   Imodium tar bort magsmärtan och gör att man slipper toalettbesök 🙂

   1. okej, super! ska ta o testa en gång, typ på to kväll så ser jag vad magen säger på fredag morgon. om det funkar (dvs magen inte funkar) så kör jag nog med det på söndag. jag har oftast magen upponer, hittills har jag hållit mig tills mållinjen 😉
    kack för hjälpen 😀

   2. Men du – ta inte för tidigt! Imodium gör att magen blir hård! Ta samma morgon som loppet – annars kan du bli ”förstoppad”! Inte kul! Imodium plus tar bort magsmärtorna och är bättre än vanlig Imodium!

 5. Tack för en massa bra tips, har dock endast sprungit en halv mara. Jag sku också gärna uppskatta sko-recensioner har själv problem att hitta bra doijor (köpt dyra o haft en massa försäljare att hjälpa o ändå inte bra. Va tycker du om Asics noosa?

  1. Jag gillar mina Noosa starkt. Men så är jag också typen som föredrar riktigt tunna och neutrala skor. Bästa skorna jag har är mina nike free 3,0 med vilka jag sprungit många långpass.

 6. Tack vare ditt tips förra våren om imodium har jag blivit av med alla magproblem under och efter lopp. Brukar ta två tabletter ett par timmar före loppet. Om magen känns jobbig tar jag flere. Brukar lida mest av magproblem efter loppen (också halvmaraton), men tack vare imodium plus har jag inte haft smärtor och diarre längre.

  1. SUPERroligt att höra!! Visst lämnade du också bort mjölkprodukterna? Efteråt kan jag också fortfarande ha problem, men det känns som att det kvittar 🙂 Enligt mina läkare påfrestar löpningen tarmarna oerhört mycket. Skakningarna gör att matsmältningen störs. Imodium saktar ner den normala rörelsen och är en rätt så mild medicin. Jag brukar bli ordnierad att äta Imodium under långa tider då magen är riktigt ond – så därför känns det tryggt!

   1. Jo, tack för tipset 🙂 De har faktist varit jätte skönt att inte behöva lida efteråt för jag hade alltid alldeles grymt ont. Jag har lämnat bort mjölkprodukter dagen före och tävlingsdagen. Dessutom har jag ätit mjöklsyra tabletter en vecka före för att stabilisera magen. Jag tycker också att imodium känns trygg att använda. Och om jag har förstått rätt så är det inte så bra att utsätta tarmarna för den påfrestningen maraton orsakar om man får kraftiga symptom efteråt. Alltså är det bättre att skydda magen med imodium 🙂 Lycka till med förberedelserna!

 7. Kan du snart skriva ett inlägg om vad allt du packar med i väskan till stockholm? och vad du tar med till tävlingsområdet? och vad man skall be sin supporter att ha med/göra/var dom skall stå? Jag är ju inte så lite krävande 😉 Tack!

  1. I’ll do that! Kommer inom ett par dagar!! Jag kan också berätta vad supportrarna inte ska göra 😉 Bad min mamma ifjol hämta min väska på hotellet. Hon gjorde så… men lämnade in den på Åhlens 🙂 Sedan stod jag där vid målet och huttrade… och frågade ifall jag kunde få mina kläder… haha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s