Vad äter du för kosttillskott?

Debatten om näringsrekommendationer och kosttillskott verkar inte få något slut. Nya rön kommer och går, liksom olika dieter. Debatten går emellertid varm, för att stunden senare svalna och falla i glömska.

Alla som planerar graviditet eller någon gång varit gravida, vet att folsyra kännetecknas som något av ett livselixir. Och för oss uppe i norr betraktas D-vitamin lika nödvändigt som syre och vatten – som bäst pågår diskussionen kring vad som är tillräcklig daglig dos.

Själv äter jag kosttillskott i form av B12, D3-vitamin, Omega 3-6-9, Q10, E-vitamin samt mjölksyra. För dryga tre månader sedan kollade man upp nivån D- och B-vitamin hos mig och kunde konstatera att jag hade klart över rekommenderad dos i kroppen. Utöver det äter jag en varierad kost. Frukosten är rätt så stinn på kolhydrater eftersom jag föredrar gröt, bröd och yoghurt, medan lunchen oftast består till en stor del av sallad. Middag är i sin tur vanlig husmanskost, dvs potatis, pasta eller rotfrukter kombinerat med kött eller fisk. Jag är fullt medveten om att jag kunde lägga till mer proteiner från växtriket, men jag gissar jag är ett vanedjur. Kvällsmaten är omöjlig att komma ifrån – inte minst på grund av att jag ogillar tanken att plocka fram mat till barnen och sedan inte äta av den själv. Jag tycker det ger fel signal till barnen helt enkelt. Så kvällsmaten – den är lika viktig i vår familj som frukosten. Frukost, middag och kvällsmat = helig familjetid!

Barnens dos

Barnen äter dagligen omega och D-vitamin. Själv äter jag omega, D- och B-vitamin.

Egen dos

Tillbaka till kosttillskott…

Varför?

Främsta orsaken till att jag väljer att äta kosttillskott är hälsoaspekten. Jag tror mig behöva mer D-vitamin under vinterhalvåret eftersom man knappt får en skymt av solen. Mjölksyran är bevisligen nödvändig för tarmfloran och flertalet undersökningar visar att de där små rackarna hjälper till att hålla magen i form – livsviktigt för mig med ulcerös kolit. Omega 3-6-9 hoppas jag i sin tur fungera som en livlina då det kommer till hjärt- och kärlsjukdomar. Med den sjukdomshistoria som finns i min släkt försöker jag göra allt för att mitt hjärta ska hållas friskt i många år framöver.

Tidigare då?

Som barn kommer jag ihåg att jag åt kosttillskott i form av c-vitamin och råmjölk. Maten bestod av vanlig husmanskost där kokt potatis och rotfrukter dominerade på veckomenyn. Jag kommer inte ihåg att vi skulle ha ätit speciellt mycket sallad hemma, inte heller visste vi till vare sig pasta eller nudlar.

Pasta Potatis

Sidospår

Pasta och ris blev vanligt först då jag kom upp i högstadieåldern. Innan dess åt vi potatis med maletköttsås, potatis och kalops, köttsoppa, pytt i panna, potatis och korvsås, potatis och stekt fläsk, potatis och glass… Kanske inte potatis och glass, men nästan i varje fall. Idag har potatisen fått ge vika för sallad, nudlar, bulgur, couscous, ris och pasta.

GI, Atkins, LCHF och alla andra populära dieter går långt ut på att utesluta kolhydrater. Potatis anses innehålla högt GI och jämförs därför långt med wienerbröd och socker. Kollar man däremot upp hur mycket kalorier 100 gram potatis innehåller i jämförelse till 100 gram pasta, kan man ganska snabbt konstatera att pastan är rätt så kaloristinn med sina 360 kalorier (jmf. potatis 79 kalorier). Sedan är det ju helt klart flera nyanser än så. Potatis om något är ju helt klart närproducerat till skillnad från pastan. Och så det där största kruxet av dem alla – pasta är gjort på durumvetemjöl.

Sunt bondförnuft

En dag pasta, en dag ris, en dag sallad, en dag potatis, en dag rotfrukter, en dag bulgur och så lever alla lyckliga i alla sina dagar. Hur är det med er andra? Åt ni mer potatis som barn än vad ni gör idag? Tror ni kosten är avgörande för hälsan? Och är kosttillskott nödvändiga?

6 Replies to “Vad äter du för kosttillskott?”

  1. Jag äter potatis näst intill dagligen. Gillade inte det som barn, även om det serverades hemma. Men som sagt nu äter jag det. Äter dock inga tillskott utan försöker variera kosten så gott det går. Har säkerligen brister i kroppen, men då får det vara så just nu. Brukar alltid må fruktansvärt illa av alla tillskott jag testat, det måste ju stå för något och då väljer jag att lyssna till kroppen.

  2. Väldigt intressant. Tycker du verkar ha en bra inställning till kosten och tillskott. Äter för tillfället multivitamin-gravid (kanske 4-5 dagar i veckan), d-vitamin (4-5 dagar/ v under vintern, nu 1-2/v), omega-3 (1-2/v, glömmer alltid denna eftersom den står i kylen och gömmer sig), och magnesium då jag fått kramper i vaderna senaste veckorna (gravidkrämpor). Nu när jag radar upp allt tycker jag det låter som en massa piller och det känns lite sådär…

  3. Jo, jag tror att kosten kan vara avgörande för hälsan, men jag tror att hur varierar mycket mellan oss. Jag tror på att äta så naturligt som möjligt, så som maten finns i naturen (fast gärna tillagad, dock utan tillsatser och med få ingredienser till samma måltid). Det tror jag är snällt mot min kropp – ger den en chans att bearbeta och bygga upp. Men någon annan kan må underbart på pasta. Det beror helt på den kropp man fått att bo i.

  4. Jag har ju missat massor av inlägg…?! 😦
    Har helt missat att du bytt blogg. 😦 Ja ja, men nu är jag här. Och jag äter B-vitamin och järn för övrigt. Jag tror man kan få i sig det allra mesta genom rätt kost, men jag vet att jag fuskar med kosten tyvärr) (och dessutom tränar) så därför kompletterar jag lite. 😉

  5. Jag åt definitivt mer potatis när jag var liten…min pappa anser att pasta inte är mat 😉 hehe annars funderar jag på att börja ätea kalcium/magnesium tabletter för att jag läst att det kan va bra när man har stela krampande vader…va tror du om det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s