Dalande kondition

Laktattestet jag utförde i förra veckan var minsann ingen trevlig läsning. Under det senaste året har jag förlorat muskelmassa, samlat på mig 4,4 kg fett och försämrat min kondition.

Varför? Jo, för att jag tränat med för hög puls. Trots förmaningar till andra att springa långsamt, så har jag själv helt tydligt gjort precis tvärtemot.

Under hela vintern har jag kört på känsla. Jag har njutit av löpningen, men många gånger tävlat mot klockan. Med facit i hand är det en rätt så krass verklighet – jag har kört anaerob träning, då det jag borde fokuserat på var aerob träning. Jag har helt tydligt sprungit med jämn hög fart, vilket inverkat negativt på helheten. Grundkonditionen, d.v.s. grundträningen har saknats.

Framöver kommer jag att gå tillbaka till grunden med allt. Ett till två pass i veckan får framöver bestå anaerob träning där pulsen ska ligga strax över tröskeln. Resten av tiden kommer jag att skynda långsamt!

Började idag genom att cykla till och från jobbet. Tack Nina för dagens pepptalk!

WP_000204

Fågelkvitter, vägdamm och varma vindar. Nästan så jag nynnade på Thomas Ledin då jag åkte hem från jobbet. Men bara nästan!

20 Replies to “Dalande kondition”

 1. DÄRFÖR springer jag med pulsklocka. många erfarna löpare säger att de lämnar klockan hemma o springer på känsla för att de har lärt sig att känna efter. jag skulle nog aldrig lita på känslan, om jag ska hålla ett tillräckligt lågt tempo är klockan nödvändig. jag är precis som du (som vi märkte), springer för fort då det känns bra.
  stavgång är ett bra (men lite löjligt) sätt att sköta grundkondisen, pulsen stiger inte för högt o du kan hålla på länge.
  kämpa på! skynda långsamt som du sa och satsa på kvalitet o fart i tex intervallträning 🙂

  1. I know! Jag har sedan start sagt åt alla andra att nej nej nej… du springer alldeles för hårt. Just nu ser min kurva ut som så att jag samlar mer laktat då jag springer riktigt superlångsamt och då jag utmattar mig, än då jag springer prattempo.

 2. Känner så igen mig i det där, dessutom avskyr jag att springa långsamt och älskar att springa snabbt och ta ut allt. Fick tipset om att satsa på flera timmars vandrigsturer i skog, vilket för mig låter som mera inspirerande en flera timmars lunckande. Och så kräver det ju en lång tid av lungt tränande för att få fram grundkonditionen.

 3. Jag blev också förvånad över vilken otroligt låg puls man skall ha vid grundträningen. Jag kan ju inte längre göra något häftigare än promenera raskt. Jag har också tydligen alltid joggat för snabbt för min nivå, dvs kört fartuthållighetsfart på varje pass. Jag förstår inte ens hur jag skall täckas gå ut och jogga i så trög fart jag borde. Det kommer att se ut som karikatyr på joggning (jag har minsann inte sprungit fort förr heller). Come on, tempo på 9-11, det bara går ju inte. Utom med att gå. Men det är väl bara att ge sig.

 4. Ojdå, tål att tänkas på alltså att våga springa riktigt långsamt för att bygga grunden. Jag ska också göra lite sådana tester för att kolla läget med kroppen och hur den träning jag kör påverkar mig-ska bli grymt intressant!

  1. rekommenderar! Och så beror det ju helt på målet. Var man vill nå så att säga. För min del har det skett en negativ utveckling då jag vill satsa på långt!

 5. Spännande! Har nog hört det där om att grundkondisen är a och o, och minns att då jag själv skaffade min pulsklocka för nåt år sedan så märkte jag att jag fick sakta ner alldeles massor på springfarten. Om jag förstod det rätt så om man springer med för hög puls, alltså över sina egna pulsgränser och sker egentligen ingenting i kroppen utan att man överanstränger den. Vad jag däremot tycker är svårt är att bygga upp en grund och samtidigt få upp nån sorts fart på springandet. Om jag håller mig inom mina pulsgränser (har superhög puls typ alltid) så lunkar jag bara fram i ungefär promenadtakt.

  1. Jo just nu känns det surt! Speciellt då det inte var någon nyhet – utan något som jag visste! Det är lite som att bli tagen på bar gärning med munnen full av godis samtidigt som man säger åt andra att inte äta godis!

   För mig gäller lunkande framöver, men tänkte byta ut det mot cykling! Det här ska nog gå vägen!

 6. lärde mig något i juoksukoulu, o det var just det här om poängen med grundkondisträning. det är grunden till resten, så man måste nog sköta den. det är segt i början just med tanke på det långsamma tempot, men allteftersom kondisen blir bättre o pulsen sänks så kan man ju öka takten. tålamod…

  1. Hehe Freja. Rätt så komiskt att jag höll juoksukoulun så sent som ifjol och snackade om vikten av att träna med låg puls. För min del handlar förändringen om att jag ifjol cyklade till och från jobb, varje dag! I år har den träningen helt saknats. Istället har jag kört många långa pass och många korta, men intensiva pass. Det där eviga gnatande har saknats.

 7. Det var nog absurd läsning med tanke på hur långsamt man skulle springa på 60-70% av sina pass. Jag tror inte att någon av oss springer tillräckligt långsamt! Nu får man väl bara ta tag i det…

  1. Jo, jag tror jag fixade så ”gott resultat” för dryga året sedan iom att jag cyklade till och från jobb och gick promenader i Noux under helgerna. Nu har det varit mycket mer intensivt. Snackade med fler som på riktigt tränar och idrottar sa att de varit med om samma – ett klassiskt fel alltså. Det sjuka var att jag hade mer laktat i blodet då jag gick än då jag sprang 3 och 4 km!

   1. Men är det inte en bra sak? eller har jag förstått fel? jag var under på 3je men över på 4de. Däremot har jag aldrig i hela mitt liv sprungit en lenkki med pulsen under 124 som testet föreslog att 60-80% av träningen skall utföras på… fast jag sitter väldigt sällan stilla under dagarna, så kanske jag är ursäktad? eller så får jag börja gågga…
    Vad fettprocenten beträffar så tror jag att det lätt kan kasta beroende på vem som mäter, så det ska man inte ta så hårt (säger flikun som består till nästan 1/4 av fett. åhå!)

   2. Det är nog svårt att löpa tillräckligt långsamt, därför är det nog klokt att göra annan grundträning precis som du säger till exempel med att cyckla. De behöver ju inte vara 80% av löpningen. All vardagsmotion räcknas ju också. Det att du har haft höga lakat mängder i början tyder på att du inte har återhämtat dig från tidigare pass. Men de är helt naturligt att de sjunker efter ett par kilometer då blodcirkulationen kommer igång. De är ju bland annat därför man joggar före intensivare träning/tävling. Lycka till med träningen!

   3. oj vet du… som jag saknat dina goda råd och ditt pepp!

    Har slöat till det ordentligt, tränat för ensidigt och framförallt fuskat med kosten. och visst syns det! Direkt! Nya tag alltså 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s