Motiv

Vad är det som får en att träna – dag efter dag, år efter år? Vad är det som får en att ge sig ut i regn, kyla och snöoväder? Varför lägger man sig inte bara i vågrätt läge och njuter av lugnet?
Då man är proffs eller siktar mot en proffskarriär, är det ju rätt så logiskt att träning blir livsstil och påverkar ens vardag. Men då träningen blir en betydande del av vardagen trots större ambitioner, förstår jag att man ifrågasätter meningen med det hela. 
Vad är då mitt motiv till att jag tränar?
Då jag återfann mitt intresset för löpning fungerade nog viktkontrollen som största motivationsfaktor. Efter två graviditeter och med ätstörning-bakgrund ville jag visa gott exempel för mina barn genom att motionera och äta rätt. Egentid var också något som motiverade mig till att träna. Rätt så fort upplevde jag känslan av att lyckas. Jag lyckades allt eftersom jag orkade springa längre och fortare och då jag kunde äta glass och stora portioner mat utan att behöva fundera på dieter och viktkontroll. 
Mål
Rätt så fort bestämde jag mig för att springa ett halvmaraton. Jag visste att jag klarade av att springa 10 km och då kändes 21,1 km inte omöjligt. Som jag skulle anmäla mig till mitt livs första maraton, ändrade jag mig och valde att gå hela vägen. Pang på ett helmaraton. Just då tänkte jag att det fick bära eller brista och innerst inne var jag övertygad om att jag skulle lyckas. I alla fall känns det så idag! Målet att klara mig och visa långnäsa åt dem som tvekade fick mig att fortsätta träna. 
Fast
Efter att ha kommit i mål växte hungern. Jag var fast i löpträsket. Plötsligt blev tiden avgörande och drömmen om att krossa fyra timmar fick mig att fortsätta träna.
Tiden
Efter att ha klarat fyra timmar med besked bestämde jag mig för att springa nästa maraton på 3:30. Jag missade målet med en minut och grät. Känslan att ha misslyckats var total. 
Nya mål
Efter att ha misslyckats med det utsatta målet ändrade jag kurs. Tid byttes ut mot sträcka. 
Varför?
Samma fråga – annan vinkling! Om jag är riktigt ärlig mot mig själv tränar jag för att kunna prestera och lyckas i det jag gör. Bloggen har blivit något av ett samvete och de som kommenterar inspirerar och motiverar. Stort tack till er!
Fortsätter
Resan mot nya mål, nya lopp och nya utmaningar fortsätter! När blir man nöjd?
Idag var det granne nr.1 som i sin tur tog initiativ till en kvällsrunda. 

Vinter eller vår. Vinter och vår. Eller bara vinter? Det känns som att vintern aldrig tar slut – en motivationsdödare är vad det är!

3 Replies to “Motiv”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s