Kläder enligt väder

Mari bad mig tidigare tipsa om hur man ska klä sig vid olika väder. 
Det känns som om det är lättast att välja kläder då det är riktigt, riktigt kallt ute. Hösten och våren känns däremot lite knepigare. Man vill inte bylta på sig för mycket, samtidigt som man ogärna vill frysa. Tumregeln är att du ska huttra smått i början då du ger dig ut på ett löppass, annars är det lätt hänt att du efter ett par kilometer svettas som en liten gris.
Hemligheten i att klä sig rätt är enkel. Det handlar helt enkelt om merinoull. Tidigare använde jag mig av Helly Hansens eller Crafts tekniska underställ, men efter att jag för ett år sedan köpte Kari Traas underställ i merinoull fanns det ingen återvändå. Materialet sticks inte, det luktar inte och det känns inte vått mot huden. Har också ett par tights i merinoull från SKHOOP som jag denna vinter varit i användning så gott som dagligen. Jag använder, tvättar, torkar och använder igen! Kvaliteten är fantastisk! Ingen förändring alls!
Barnen
Barnen har underställ i merinoull från Helly Hansen och Ullmax och de är likaså överlägsna! Då det varit smällkallt ute har de varit klädda i underställ, mellanlager i ull från Polarn och Pyret och så vinteroveraller och de har varit varma och gosiga rakt igenom. I år har vi också så gott som skippatyllesockor. Istället har barnen haft strumpor från ullmax. Inga fler våta och kalla bomullsstrumpor i vinterkängorna.
Klär mig enligt grader
Jag klär mig i princip alltid lika:
  • Underkläder i tekniskt material. 
  • En buff runt magen (annars lider jag varje gång av nässelutslag på magen)
  • Underställ och strumpor i merinoull. 
  • Och så överst ett lager som skyddar mot vind och väta. 

Översta lagret är tunt och andas bra. Använder samma ytterlager, utan underställ, då våren anländer. 
Då gradstocken närmar sig -10 tar jag på mig en teknisk tröja ovanpå understället. Och då det är -20 grader klär jag mig i dubbla underställ. 
Det viktigaste man behöver skydda är enligt mig halsen, huvudet och händerna. Satsa därför på en mössa och en buff i merinoull. Buffen är oslagbar.
Tänk får och ull och du hålls varm! Och kom ihåg att klä dig varmt imorgon för det utlovades kyla igen!
 Sportamore rear som bäst ut underställ. Kolla också in utbudet i din lokala sportaffär.
Gillar yllestrumporna från Sidoste. Kostar endast 8 euro på Prisma och är överlägset de bästa vinterstrumporna jag har! Buffen i merinoull var löjligt dyr men den har också varit löjligt bra! 

2 Replies to “Kläder enligt väder”

  1. Jag är verkligen kass på att skydda händerna. Det har t.o.m. hänt att jag sprungit utan handskar i ett par minusgrader, för att jag har glömt dem hemma (och jag springer direkt efter jobbet). 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s