3-års kalas

I vardagen glömmer jag det, men minst en gång per år påminns jag om hur bra det gick till slut. 
M åkte iväg till Moskva på turnering och innan han åkte satt vi soffan och småpratade. Glömmer aldrig orden: Det skulle vara så typiskt ifall förlossningen kom igång nu då jag åker bort… Skrattade gott åt tanken just då – det var trots allt en månad kvar till beräknat datum.
Natten
Men så gick det ju som det gick. Vaknade till av att jag trodde att vattnet gått. Men så såg jag blodet. Satte mig ner på golvet och försökte ringa efter hjälp. Mina händer skakade och pekskärmen på telefonen ville inte fungera. Ringde alarmcentralen och hörde mig själv säga att min baby är död varefter jag ringde svärfar.
Fick order om att gå ner till nedre våningen. öppna ytterdörren och lägga mig ner på golvet. Skakade av chock och kyla. Tyckte det dröjde för länge och ringde alarmcentralen än en gång. 
Plötsligt var de där. En läkare och två ambulansmän. Hörde läkaren ringa sjukhuset och beställa blod. De frågade mig ifall jag kände babyn röra sig och jag kunde bara skaka på huvudet. Någon minut senare var svärfar där och han fick till uppgift att hålla i droppflaskan. Sedan körde de iväg med mig samtidigt som de frågade var min man var. Då jag svarade att han var i Moskva uppmanades jag ringa honom eftersom man inte visste hur det skulle gå. Sekunden senare hörde jag dem meddela över radion att detta var ”Aarne-keikka” (d.v.s. enligt riskbedömningen behövdes omedelbar vård). Då slog det mig på riktigt – mitt barn har dött och det kan gå illa för mig också. 
Som ambulansen stannade vid sjukhuset kände jag en rörelse i magen. Möttes av ett team av sjuksköterskor och läkare. De klippte sönder mitt nattlinne och mina underkläder och plötsligt hade jag inget mer än en telefon att hålla fast vid. Inga strumpor – ingenting. Samtidigt hade jag allt – eftersom jag känt rörelser.
Takten och hysterin mättades av… Och ersattes av tacksamhet!
Familjen finns där då man behöver dem
Sanna dök upp efter bara en kort stund. Utan att tveka hade hon satt sig i bilen och kört 200 km för att hjälpa och stötta. Svärfar städade under tiden upp hemma hos oss och tog hand om Amanda som var helt ovetande om dramat som utspelat sig under natten och M tog första bästa flyg hem och hann fram i tid. Lyckligt slut! Är evigt tacksam för vår fungerande sjukvård och den personal som jobbade den natten. Är också evigt tacksam för att jag har en så fin familj som ställer upp i vått och torrt.
Eftersom Viktor fick blodtransfusion låg han en kort stund på barnavdelningen. Och eftersom han föddes en månad för tidigt behandlades han som prematurbarn. Log åt kontrasten – med sina 51 cm och 3900 gram så var han rätt så stor i jämförelse till andra pyttesmå bebisar som låg i sina små kuvöser. 
Idag 3 år
Idag är det tre år sedan den här Emil i Lönneberga kom till världen. Han har under åren visat att han är envis och stark men samtidigt känslig och försiktig. Många gånger bestämmer han över storasyster och ibland får han sin vilja fram också bland oss vuxna.
Då han själv får välja vad han ska klä på sig blir det så gott som alltid fotbollskläder. 

Han fick en hockeyklubba och en puck i födelsedagsgåva och den var i flitig användning från morgon till kväll – ja, han till och med sov med den!

Än så länge får han inte pucken att stiga, men inser att det är frågan om månader – sen är det tack och hej med fönstren.

Så liten, men så bestämd!

18 Replies to “3-års kalas”

  1. Nu fick jag verkligen tårar i ögonen. Ja du, man behöver blicka tillbaka och verkligen minnas de där stunderna när man trodde att det skulle gå illa. stort grattis till treåringen!!

  2. Hjälp vilken dramatik! Bilden på Viktor som nyfödd fick mig att haja till, såg precis ut som Valter när han var pikiliten och vårdades på barnkliniken. Grattis till Viktor på 3-årsdagen, en idrottsman in the making!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s