11 km med gristryne

Får jag lov att presentera julklappen jag fick av svärmor?! 
Svärmor är kvinna med humor och lyckas så gott som alltid lägga in en fullträff då det kommer till gåvor. Årets julklapp var ett gristryne och då jag idag på morgonen såg att gradstocken visade -24 grader fanns det ingen tvekan – det var dags att testa ifall trynet höll vad det lovade!
Jag fick definitivt en hel del blickar då jag sprang genom grannskapet men tyvärr var det inte frågan om några busvisslingar. Blickarna kan väl mer eller mindre tolkas som en blängningar. Till slut tröttnade jag på att bli uttittad och då en man kom emot mig och höjde på ögonbrynen med en cigarett i mungipan fick jag kortslutning. Jag gjorde något jag aldrig i vanliga fall skulle göra – gav ifrån mig ett grisgrymt. Sekunden senare fnissade jag generat, men då var han redan flera meter bakom mig…
Dagens pass var hur som helst en lyckad historia – 11 km med ett medeltempo som låg på 5:07 var inte fy skam en dag som denna. Mot slutet tröttnade jag rejält vilket gjorde att jag var tvungen att dra ner på takten – behöver definitivt satsa på kvalitetsträning inom kort.
Men trynet då?
Luften jag andades in kändes neutral. Inte kall – inte varm! Det var enorm skillnad att springa med och utan tryne. Den kalla luften gjorde att jag genast fick blodsmak i munnen. Den gjorde helt enkelt själva löpupplevelsen mer behaglig. Det negativa var att kondensen som bildades inte avdunstade, utan att den istället rann ner längs med hakan för att landa på kläderna (jmf. med att springa med en halsduk framför munnen, varpå halsduken förr eller senare blir våt). 
Jag kommer definitivt att använda mig av trynet då det är -15 grader och kallare utomhus. Med tre lunginflammationer i bakfickan och ofantligt många luftrörskatarrer känns trynet som compeed på hälen innan man får skavsår! 
Och jo… jag är hon som lägger compeed på hälen och tårna innan längre pass i förebyggande syfte! 
Grymt sa grisen! Inte kanske snyggast i löpspåret – men andningen var det inget fel på!
Kondensen som bildades innanför masken rann ner på jackan…
… och byxorna. Vem har sagt att det är mysigt att springa?

Min airtrim mask kommer härifrån.

11 Replies to “11 km med gristryne”

  1. Snyggt! 😉 Det är ju inte så ofta det är kallare än -15 och dessutom är det inte så mycket folk ute då heller, så spring stolt med masken du bara. Blir det annars något långpass i morgon med Running Finland?

  2. Satt och skrattade för mig själv när jag läste att du grymtade, haha.. En sån har jag också funderat på att köpa nån gång. Med rätt utrustning är inte kyla något problem! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s