Det här med att konsumera

Om du bara vill klicka dig vidare en gång idag – klicka då här. Läs och begrunda. Hur blir det så här? Det kunde vara som taget ur Solsidan, men tyvärr är det inte det.

Jag är som bekant en stor fan av loppisar. Jag gillar tanken att inte lägga ut en förmögenhet på saker som man inte använder mer än ett par år. Jag betalar självklart för kvalitet – men även om jag är en liten slösa så slösar jag hellre små pengar än stora slantar.

Största delen av leksakerna jag köper till barnen införskaffas på loppisar!
Dagens konsumtionssamhälle där framgång, lycka och rikedom mäts i prylar och andra statussymboler är inte sunt. Har stött på alldeles för många fåfänga personer för att jag skulle bli imponerad av en Chanel väska, ett par Louboutin skor eller en Vuitton scarf. Det här betyder inte att jag inte själv skulle köpa märkesprylar – men om jag gör det – har jag fyndat rejält eller köpt det second hand eller på loppis. Att lyssna till en person som skryter om framgång genom att berätta hur fint man bor, reser, äter och konsumerar samtidigt som man gärna skyltar med prislappen är nästan lite pinsamt. Tycker synd om barn som får allt de pekar på och som blir medvetna om varumärken och statussymboler innan de ens fyllt tio. 
Jag är morsan som köper kläder och leksaker på loppis och det tänker jag aldrig någonsin ändra på. Inte heller tänker jag överösa mina barn med leksaker. Måtta med allt! Man behöver vara varken snål eller fattig för att handla så här – det kallas bara bondförnuft! Punkt, slut!

11 Replies to “Det här med att konsumera”

  1. Tack! Instämmer helt med dig och är en morsa av samma slag! Gillar både att shoppa kläder och prylar på loppis åt mig och barnen – inga problem för oss inte! Tycker verkligen att det konsumeras alldeles för mycket av allt – tyvärr! Därmed är loppisarna ett bra påhitt! Vi har ju dessutom så gott som hela hemmet inrett i loppisfyndade eller möbler från auktioner och därmed har vi ingen dyr möbel (förutom sängen vår) hemma heller! Tack för ett superbra inlägg!

  2. Bra inlägg och jag är helt av samma åsikt!! Jag tycker att de flesta av dagens barn har alldeles för mycket saker och såhär i adventskalendertider på dagis vill jag hellre ge mina dagisbarn UPPLEVELSER än något krafs de knappt tittar på. Dvs. alla barn får ett personligt brev från vår hustomte Vinkke som bor på vinden i vårt gamla dagis.Om barnet vågar får den följa med en vuxen upp på vinden till tomtens rum och titta.Ibland har Vinkke lämnat något gemensamt till gruppen som idag ett par böcker.Det här är otroligt populärt och det pratas om Vinkke hela året om och barnen är förväntansfulla och glada när vi läser upp brevet som just dom fått där tomten skriver positiva saker till barnet.

  3. jag håller med! vi har tur som har kusiner som vi ärvt MÄNGDER med kläder av till barnen, och de älskar att gå i kläder som de fått av någon annan, mer än något som är alldeles nytt, och det känns ju verkligen bra! handlar också mycket på loppis och secondhand och försöker även sälja av det som vi inte använder mer för att någon annan ska få nytta av det. så bra inlägg, man behöver påminnas om detta ibland.

  4. Åh, i'm with you! Vi pratade faktiskt om just att "ärva" häromdagen… att våra barn väldigt SÄLLAN får/fått nåt nytt. Varken kläder eller leksaker… och det känns alldeles bra 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s