Smaker i smakbyn

Vilken härlig helg vi haft – ett minne för livet
Under lördagen hann vi med ett besök vid den berömda julmarknaden vid Jan Karlsgården intill Kastelholms slott på Åland. Det var rätt så kyligt, men stämningen var ändå på topp. Borden var fyllda av hantverk, nybakt bröd, inlagd och rökt fisk samt safter och marmelader – en traditionell julmarknad av högsta klass helt enkelt.

Smaker vid Smakbyn
Jag hade rätt så höga förväntningar beträffande lunchen vid stjärnkocken Mikael Björklunds nyöppnade restaurang och jag behövde inte bli besviken. Smakerna gifte sig verkligen – som man skulle sagt i Halv åtta hos mig. 
Vi fick smaka på ett åländskt äppelvin, olika likörer och den omtalade Ålvadosen. Hade jag smakat Ålvados utan att höra historien bakom den ljuva drycken hade jag knappast känt samma band. Då man får höra att det går åt 20 kg äppel till en ynka liten flaska och då man får höra om det fantastiska handarbete som ligger bakom varje liten droppe – dricker man inte bara en Ålvados – man smakar på en historia och en upplevelse. De stora kopparpannorna i vilka det bränns sprit, boden där man kan köpa lokala matprodukter för att inte tala om de stora ekfaten i källaren gör att man inte bara besöker en restaurang, utan en smakby. Mat handlar om mer än bara något som finns på en tallrik – det handlar om omgivning, stämning, dofter och just det – upplevelser. 

Fem gånger vätska
Förutom Ålvados fick vi också smaka på ett åländskt äppelvin, Appleaud, en körsbärslikör och så en kryddig snaps. Vi kan väl säga som så att det var smaker som föll mig på läppen.

Jag är ingen vän av creme brulee men som jag slog skeden i den här söta skorpan var jag såld. Len, fyllig, söt och luftig – allt på en och samma gång. Jag förstår varför han blivit vald till årets kock.
I köket
Självklart kikade jag in bakom kulisserna för att få med mig hem en signerad kokbok. Det var glada miner och organiserat arbete och flinka fingrar. 

Glada grisen hade mumsat i sig äppel och visst var köttet lite mörare, lite saftigare och lite godare.

4 Replies to “Smaker i smakbyn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s