Intervaller, backintervaller och löpteknik

Satt vid köksbordet och gäspade. Uttalade de där orden man inte ska säga högt: borde springa en runda, men jag orkar inte… lägger mig mycket hellre i soffan…

M var som tur rapp i käften och sa med barsk röst att jag skulle ge mig ut – att känslan efteråt skulle ge mig mer än vad soffan hade att erbjuda…
Jag klädde om mig snabbt som blixten och några minuter senare vinkade jag hejdå till barnen. Kände redan vid dörren att jag vill pressa mig lite mer än normalt. Nu får det vara slut på jämna myspass!

Tusingar
Började med tusingar. Efter någon kilometers uppvärmning körde jag den första tusingen i 4:30 fart. Tillät mig 200 meter vila varefter jag puschade mig till nästa tusing i samma fart som den första. Pulsen steg rätt så rejält och flåset var ett faktum.
Backintervaller
Fortsatte med backträning. Körde backar som bjöd på 30-60 sekunders drag. Väl uppe på krönen hade jag inte bara maxad puls – andningen var ansträngd och blodsmaken i munnen var långt ifrån angenäm.
Löpteknik
Mot all sans valde jag att i ett skede då kroppen redan skrek efter vila att satsa på löpteknik. Rätt så logiskt egentligen – det är ju då kroppen är som tröttast som löptekniken blir lidande – varför inte då träna löpteknik just då? 
Sträckte på mig, lät axlarna falla, klistrade på ett leende, fokuserade på att hålla höften stabil och det viktigaste av allt – bestämde mig för att springa ljudlöst! Det här med att springa ljudlöst var något som fungerade klockrent för mig. Testa själv!
Då man klampar fram utan eftertanke är hela löpstilen rätt så tung och ostabil. Så fort man försöker springa ljudlöst hamnar man automatiskt lite mer upp på framfoten, samtidigt som kroppen stabiliseras. 
En till tusing
Efter att ha fokuserat på löpteknik i en kilometer var det dags för nästa tusing igen. Den här gången gick det lite fortare än tidigare – andningen var så pass ansträngd att jag lät som ett pipande tåg. Men jag kom framåt – och det gick fort! Nio kilometer senare var jag hemma igen och kunde springa raka vägen in i en riktigt varm bastu!
Middagen
Inspirerad av semestern blev det thai-mat till middag. Färsk peppar, vitlök och söt frukt. Gott!

2 Replies to “Intervaller, backintervaller och löpteknik”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s