Barn som springer och har kul

Då barn vill men vuxna bromsar

Under den senaste månaden har jag upprepade gånger hört om klasser som velat delta i Stafettkarnevalen, men som uteblivit då det saknats intresse och engagemang från de vuxnas sida. Det kan vara frågan om lärare som helt enkelt saknar intresse för idrott eller det kan vara fråga om brist på resurser.

Jag blir ledsen av att höra om dessa fall. Stafettkarnevalen kan klassas som den största finlandssvenska folkfesten för barn och unga och alla borde ha möjlighet att delta om de så vill. Det fina med evenemanget är att det handlar om motion, gemenskap och samhörighet. Att vuxna väljer att barn och hela klasser uteblir från denna härliga fest är beklagligt. Det är trots allt bara frågan om en enda ynka helg under ett helt år.

Mina egna minnen från Stafettkarnevalen är starkt sammankopplade med glädje, nervositet och gemenskap. Det var samtidigt en spännande utfärd.

Det var i samband med Stafettkarnevalen som man kunde gå på nöjesfält, övernatta i någon skola på ett hårt liggunderlag och dricka cola ur små burkar då man kommit i mål.

Själv gick jag i en pytteliten lågstadieskola med endast 28 elever. Det var en min klasskompis pappa, som till yrket var gymnastiklärare, som engagerade sig i vårt löpande och hade hand om vår träning. Trots att våra träningsförhållanden var usla där ute i landsbygden, sprang vi hem en bronsmedalj på 3*600 meter. Vi hade aldrig klarat av detta om vi inte idrottat på fritiden och om vi inte haft en engagerad förälder som såg till att vi tog oss till Helsingfors och ordnade med uppehälle.

Funderingarna kring engagerade/oengagerade lärare och föräldrar fick mig att spinna vidare på idéen om att det här är ett problem som borde gå att lösas. Saknas det eventuellt en motivator? Eller saknar de vuxna kunskap och kännedom om Stafettkarnevalen, dess historia och dess innebörd?

Behöver lärarna eventuellt utbildning i löpning? Behöver de få någon form av interaktiv manual som berättar hur man tränar, varför man tränar och vad Stafettkarnevalen innebär för så många elever runt om i svenskfinland. Kanske behöver lärarna någon egen programpunkt? Kanske de behöver en egen tävling?

För mig är det här en fråga som jag brinner för. Jag vill påverka och jag vill förändra!

Du som har tillgång till Yle fem – kolla på kvällens program! Idag kommer det att bjudas på 90 minuter Stafettkarneval. Du får ta del av de ungas glädje och deras engagemang. Även om Stafettkarnevalen för endel vuxna känns som ett måste, upplever många små det som årets höjdpunkt! Det är blod, svett, tårar och så en hel massa skratt.  

7 Replies to “Barn som springer och har kul”

  1. Jag kan ju lite lärarperspektiv på det hela och problemet (åtminstone i de skolor jag jobbat) är till stor del att lärarna inte får betalt för Stafettkarnevalen i de flesta kommuner. Det rör sig ändå om en två-dygns-resa med ansvar för en hel drös elever och lärarna förväntas ändå ställa upp på sin fritid utan lön. Om en förälder ställer upp brukar de oftast få någon form av ersättning (om än liten), men det är mer än vad lärarna får. Så även om lärarna kanske är intresserade så är det lite en principfråga. Fast det är nog inte alla lärare som är intresserade ändå.En annan orsak till att det kan vara svårt att få med lärare (i alla fall i grundskolans högre klasser) är att det oftast är som allra stressigast på jobbet just den helgen. Många skolor har deadline på betygen just den helgen (söndag/måndag morgon), vilket innebär att de flesta lärare har en hel del prov som ska rättas och betyg som ska sättas och det är något av det mest tidskrävande och svåra som lärare gör. Fast i lågstadier (där det kanske är allra viktigast att eleverna skulle få delta i Stafettkarnevalen) gäller nog stressen som argument i alla fall. Dessutom kan lågstadier ha Stafettkarnevalen som klassresa för alla elever och om de då är borta också på lördag så är det en skoldag, vilket innebär att de kan ha en annan skoldag ledig istället (vilket också gynnar lärarna och lärarna får således lön för Stafettkarnevalen). Där är det väl nog mer intresset som sviker och kanske finansieringen. Resan är dyr, i alla fall för oss som kommer från Österbotten.

  2. Här en annan lärare och måste tyvärr hålla md Johanna. Jag har jobbat i skolor i såväl Österbotten som Helsingfors och tror mig ha sett ganska många olika orsaker som bidrar till att man sen kanske inte deltar. Håller till 200% med om det där att tyvärr ordnas Karnevalen just då "TO DO" -listan är överlång i lågstadierna. Öva till vårfest, klassresor, betygssättning och annat som till och med är så tufft att jag sett kollegor som jobbar röven av sig och sen ligger hemma och återhämtar sig typ första halvan av sommarlovet. Sen är det ju tyvärr ett faktum att lärare inte ersätts för nåt annat än de lektioner de håller. Klart man ställer upp, tycker jag som är idrottsintresserad, men om jag skulle ha skrivit upp de extra timmar som jag jobbat för en Stafettkarneval så tvivlar jag på att folk i andra yrkesgrupper jobbat gratis för det. Jag gör det för att jag själv vet hur enorm feelisen är då man själv fått springa på Stadion. Generellt tror jag också att klasslärare är så vana att "jobba gratis" så det är många som ställer upp. Tills de tröttnar och byter jobb helt, ( jo- jag skriver provokativt men tyvärr ligger det en liten sanning bakom detta! ) I Helsingfors är också konkurrensen mellan olika hobbyn enorm. Nu har jag bara jobbat i en skola här men under de sex åren jag jobbat i den så har jag märkt att eftersom vi är i ett område där fri-idrottsföreningar inte är så aktiva så är inte heller Karnevalen så stor. Då jag hållit träningar efter skoltid så deltar inte många elever eftersom deras andra träningar börjar direkt efter skoltid och då har föräldrarna betalt huisiga summor för de träningarna och vill inte att barnen ska missa dem. ( i vissa grenar så förutsätts till och med barnet att delta för att inte missa sin plats i gruppen) Kanske det just är fråga om det att föräldrarna själva inte deltagit i Karnevalen och eftersom det finns så många stora evenemang här så konkurreras Karnevalen ut… åtminstone tycker jag, som själv varit elev och lärare i Österbottniska skolor, att Karnevalen upplevs som en mycket större grej där. I Öbotten är folk vana att ställa upp på talko och föräldrar ställer upp som tränare och kommer med på resan. Det är nåt som kanske p.g.a. den hektiska livsstilen och tidsbristen här i söder är en grej som jag märkt skiljer sig ganska mycket. Men nu ska jag sluta svamla! Tycker precis som du och skulle självklart se att så många barn som möjligt skulle få delta och uppleva stämningen. Du jobbar för en fin grej!

  3. Intressant läsning. Och jag inser att resan kan bli dyr för många – frågan är alltså – borde det alltså finnas budget reserverat enkom för detta evenemang?Lärarna borde självklart få lön för sitt engagemang – det är trots allt ett stort ansvar att åka iväg med barnen.

  4. Likaså här – väldigt intressant läsning! Tack för synpunkter och åsikter! Jag inser ju att det inte bara är frågan om avsaknad av intresse – det är också för många en fråga om principer – kanske det är föräldrarna som också borde engagera sig på ett helt annat sätt än hittills?

  5. I år vet jag att Kulturfonden betalade bussresan för en del Österbottniska skolor som åkte till Stafettkarnevalen som klassresa mot att skolorna gick på någon balettföreställning. Vet inte desto mer om det, men något i den stilen. Budget skulle säkert vara bra, men vem ska stå för det? Kommunerna har det redan kärvt, men kanske någon fond skulle kunna betala en del av resan? Det finns ju en hel del sådana på finlandssvenskt håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s