Att tänka utanför lådan

Jag tror de flesta som börjar löpa som vuxna begår misstag som inte nämnvärt skiljer sig från varandra.

Misstag nr. 1Man springer alldeles för fort. Man flåsar och stånkar och löpningen känns tung. Kom ihåg: 70-80% av löpningen ska ske på grundkonditionsnivå. Det här innebär att man utan problem ska kunna konversera samtidigt som man springer utan att bli andfådd. Om man tränar tre gånger i veckan innebär detta att två av dessa gånger ska handla om grundkondition och den tredje gången innehåller exempelvis intervaller. Också det här tredje passet ska innehålla upp- och nedjogg i grundkonditionsfart.

Misstag nr. 2Man bestämmer sig för att sticka iväg på ett löppass. Alltså klär man om sig, snör på sig skorna och så bränner man av för för fulla muggar. Kroppen känns stel och tung och pulsen skjuter i höjden. Det där planerade 6 km:s passet blir också en runda på 2 km och man kommer hem och tänker att löpning suger. Kom ihåg: Om man planerar springa i ungefär 40 minuter är det klokt att börja i lugn takt. Spring ca. 5-10 minuter i skönt lunk, stretcha benen och öka därefter takten. Avsluta passet genom att jogga ned och glöm inte bort att stretcha. Det där med att låta bli stretchandet fungerar kanske då man är 12 år… men de flesta av oss är mycket äldre än 12 år… och även om huvudet inte  har registrerat det, så är våra kroppar skoningslösa.

Misstag nr. 3 – Man fastnar i samma gamla mönster. Människor är vanedjur. Det här syns i minst då det kommer till träning. Man går på samma gympass, man springer samma runda och framförallt – man håller samma takt. De flesta av oss är bekväma och försöker sällan pressa sig till att ta sig ur bekvämlighetszonen. Det känns skönt att hålla samma takt och det känns skönt att lunka på, utan att det följande dag nämnvärt känns i kroppen att man sprungit. Kom ihåg: Genom att variera träningens längd och innehåll utvecklas musklerna. Genom att springa längre än normalt lär kroppen sig att bränna fett istället för endast kolhydrater. Genom att springa riktigt fort i uppförsbackar tränar man muskelstyrka. Genom att springa intervaller vänjer man sin kropp vid att springa fortare.

Hur syns det här i min träning/form?
Idag springer jag fortare än tidigare. Jag kan springa längre än tidigare. Jag orkar mer än vanligt. Min vilopuls är lägre än vad den var för 2 år sedan (jmf 54 slag/min mot tidigare 90 slag/min). Mitt blodtryck är det samma. Mina kolesterolvärden är mycket bättre – de är faktiskt perfekta just nu! Mina lårmuskler är synliga. Jag känner mig stark.

Som exempel kan nämnas att jag för två år sedan knappt orkade springa i samma takt som M. Då det var dags för intervaller blev jag flera tiotals meter efter… kanske hundra meter. Jag hade blodsmak i munnen och grinade illa. Idag kan jag utan problem springa med honom. Ok, han har fortfarande en benstyrka som gör att jag nog förlorar då det kommer till intervaller… men nu är det frågan om kanske 1 meter… max 🙂

Det här inlägget ska inte ses som någon form av kritik. Jag hoppas att det ska kunna fungera som inspiration för dem som verkligen vill orka lite mer, springa lite fortare eller varför inte prova på nya övningar. Många av oss vill springa lite fortare, men så finns det många som är nöjda med status quo. Det är inte dåligt att följa mönster man är van med och som känns trygga – så länge som man är nöjd och trivs med sin egen tillvaro.

Genom mitt och M:s liv har jag vant mig vid att kastas in i nya mönster och nya situationer. Jag är van att ta mig an nya utmaningar och jag blir inte rädd för att stiga ur lådan – även om status quo många gånger känns tryggt. Ibland är mitt tankesätt nästan lite dumdristigt. Jag saknar många gånger den där spärren som man kanske kan känna inför en stor utmaning. Ibland kan det som sagt vara dumt, men ibland… Ibland kan det faktiskt vara en fördel! Jag hann och jag hade aldrig förstånd att tro att jag skulle kunna misslyckas då jag sprang mitt första maraton. Min envishet i kombination med dumdristighet eller kanske man kan kalla det tro på sig själv – gjorde att jag tog mig igenom. Jag tvekar inte heller med att springa 100 km eller längre. Jag vill göra det – annars ångrar jag mig!

21 Replies to “Att tänka utanför lådan”

  1. Inte lätt det här. Försöker hitta tillbaka till joggingen men men. Har börjat sakta och försiktigt i alla fall så får vi se hur långt det bär.

  2. Ja visst är det nyttigt att testa gränser… ibland blir man bekväm och fastnar… men ibland blir det också som så att man utmanar sig själv vid varje pass… och det är ju inte heller bra! Knepigt det där med balansen!

  3. Kom ihåg att njuta i början! I början ska man ta det lugnt. Då löpningen löper (hehe)… Nä men då man känner att den sitter – då kan man börja utmana sig! Tills man kan springa 5-6 km utan att det känns tungt, jobbigt eller äckligt ska man hålla ut! Man hinner utmana sig själv senare. I början är grundkondition viktigare än något annat. Stegvis ökar du mängden löpning. I början är det bättre att satsa på gång + jogg + gång osv… Då du inte längre orkar gå utan helst av allt springer – då är du redo att utmana dig själv. Lägg till 5 min… Så ytterligare 5. Kom ihåg att ta det lugnt i början! Det ska vara kul att springa – det ÄR kul och befriande att springa! Och endorfin-kicken efteråt – DEN ÄR BÄTTRE ÄN ALLT KNARK I VÄRLDEN! 🙂

  4. OBS! Har alltså inte testat knark 🙂 Men jag föreställer mig att lyckoruset man upplever efter en löprunda övervinner allt annat! Så är det i alla fall för mig! 🙂

  5. Har hela våren funderat på att fara ut och springa och nu känns det som att i dag är den dagen då jag börjar! Problemet är just det att jag alltid sprungit för hårt och då känns det inte bra. Tack för inspirartionen! Ni ska ha en jätte skön sommar!Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s