Potträning utan framgång

Amanda var helt torr innan hon fyllt två år. Jag kommer så bra ihåg det eftersom jag och hon då reste iväg till Halmstad via Köpenhamn och att jag var lite nervös ifall det skulle ske olyckor på tåget eller i flyget. Men det gick som sagt hur bra som helst.
Viktor är en helt annan femma. Han och pottan är inte riktigt vänner. Då det kommer en prestation så hurrar vi alla i familjen samtidigt som vi hoppar jämfota och klappar händerna. Viktor blir så stolt att han håller på att spricka och berättar därefter åt både grannarna och obekanta att han gjort en orm 🙂
Det är ändå svårt att hålla uppe hans intresse. Oftast struntar han fullständigt i pottan och på dagis är det en kamp – och han har vunnit! Också hemma vinner han ibland – för jag vill inte tvinga honom till pottan! Det ska komma naturligt och han ska själv vilja gå ill pottan! 
Vår träning fortsätter alltså… Och så länge han vägrar pottan – så länge jublar Pampers! 
Pottan är ibland ett tråkigt måste!
Mamma sjunga olee, olee, olee, oleee
Gäsp! Det här är tråkigt! 
Räcker det nu?

16 thoughts on “Potträning utan framgång

  1. Det är väl nog så att de blir torra när de är mogna för det… fast som man förälder ibland har svårt att acceptera det. Vi har haft Matheo på pottan sen han var 9 månader och har i princip kakkat där sen dess och säger till när han behöver kakka, men kissandet spelar int så stor roll för honom om det kommer i blöjan, byxorna eller pottan. Men vi har ju haft pottan i vardagsrummet framför tv:n nu i ett år… så nu har vi börjat försöka få honmom att sitta på pottan vid wc:n men det tycker ju inte han att är en bra lösning. Han saknar sin "fåtölj" i vardagsrummet 🙂

  2. Evi pottränade sig själv när hon var 2 år och två månader, men Alvin visar inga tecken på att vilja försöka. Han blir sjukt rabiat om man tar av blöjan, men inte säger han till heller när han behöver gå. Tar man och sätter honom på pottan när man själv tycker att han borde behöva gå lyckas man ganska ofta, men inte tar han något eget initiativ alls. suck.

  3. Nog kommer den dagen då han inte vill att det kommer i blöjan längre. 🙂 Lite får man nog puscha, men tror också att det är något som inte sker innan barnet själv är moget för det. Helt plötsligt kan dom fatta att det är behagligare att gå på pottan. Men minns hur det kändes innan 🙂

  4. Det är så otroligt olika. Jag har tre söner. Första tog evigheter (!) innan han var helt torr. Gick och småskvätte i kalsongerna till han var runt 5-6 år och jag var TOOOOKIG (men försökte lägga band på mig själv).Andra sonen gick på 2 veckor. Sen var det varken blöja på dagen eller natten! Tredje är bara 1 år än så länge, men den som lever får se… 😉

  5. Helt huippu! Jo det är just det att Viktor trivs i kalsonger, men kissar på sig i tid och otid! Alltså föredrar jag blöja för att spara på mattor, soffa osv Men ni – köp en ny potta till wc – vem vill inte se på tv/läsa tidning om man sitter på pottan? 🙂

  6. Det känns som om Matheo skulle kissa oftare när vi lägger kalsonger på… det är säkert så spännande med likadana som pappa har :)Pottan sku nog behöva komma helt bort från vardagsrummet för det luktar inte så gott i huset efter att han suttit och kakkat där i vardagsrummet… gick helt ok i wc:n igår, så kanske han vänjer sig.

  7. Man kan ju förstås prova träningsbyxor också. Då kommer det inte direkt på golvet, soffan etc. Hos oss var dom ibland populära, ibland inte. Men funkar bättre än att vara helt utan blöja. Då blir dom ju våta i byxorna, men det håller så länge att man typ hinner till WC för att byta. Har ni hört om såna?

  8. Halkade in här efter lite googling på potteriet.. Min son 2år och 9 mån, började spontant gå på pottan helt och fullt för någon månad sedan.. jag har bara pratat om att så gör man när man blir lite större och kan själv, precis som mamma går på toa och katterna på låda. Jag är ensam med honom och har aldrig dörren stängd när jag går på toa och han hänger ofta med som dasskompis. Så vips en dag gick han med mig in, drog inför en förvånad och mycket stolt (och berömmande) mor, ner brallor och blöja och både kissade och sket och gjorde så i nästan en vecka, även under en dag på dagis och så gick det två dagar hemma (inga problem), sedan kom han hem från dagis två dagar senare och det var det tvärstopp. Icke! Jag har frågat personalen men de vet inte om något hänt.. vet inte riktigt om de har tjatat om stora killar och avdelningsbyte när blöjan är ett minne blott etc men det oroar mig lite för jag vet att de säger sånt och jag lever lite mer i nuet i mitt förhållningssätt. Tycker det blir lite mycket att presentera avdelningsbyte (de gör så där när barnen blivit torra) i samband med pottan då jag vet att barn (iaf han) helst inte tar emot för mkt nytt på en gång. Han går bra max 15h/v, alltså inte så mycket att jag vill att de lägger sig i sådant för mkt egentligen då det blir för hattigt, men jag tror inte de tänker så. Bor långt ute på landet, ganska isolerat och han behöver gå lite på dagis och leka ibland, även om jag kanske inte direkt tycker det är världens bästa dagis. Han är dock rätt skärpt och känslig, samt att han pratar och förstår väldigt mycket så det räcker ju med att någon sagt något som inte var menat att han skulle höra/förstå typ ang avd.byte eller något som gett honom prestationsångest eller så, de behöver ju inte ens ha sagt det direkt till honom för att det skulle bli lite för stor grej liksom. Anyway.Jag lät under den rumsrena perioden honom välja om han ville ha kalsonger eller up&go-blöja och det skiftade lite men verkade inte spela någon större roll (rädd att jag gjorde fel här och borde propsat på stor kille – kalsong mer (också för att han inte skulle bli skrämd då alla andra tycks säga "stor kille", fan.. känner mig udda och dålig nu), men jag är bara inte sån (borde jag ändra mig?).. tycker bara instinktivt illa om det där stor-kille/ liten-kille snacket. Man är vad man är liksom. Satte under perioden på blöja på natten och talade inte om hur man gör under natten.. jag kanske gjorde något fel i det då jag inte förklarade? Är även rädd att jag berömt honom för mycket och att han fått prestationsångest.. Troligen har det ju hänt något på dagis och det retar ihjäl mig att jag inte vet vad.. det kan ju vara en pyttesak där mitt förhållningssätt bara krockat med deras liksom. Känns som att det kan vara ganska lätt hänt. Kan något sånt ha hänt din kille också?Fortsätter i nästa kommentar.. skrev för långt!

  9. Forts..Har iallafall inte gjort något deal av det alls. Jag frågar ibland om han vill gå och då brukar han bara säga nä tack, haha! Idag satte han sig iallafall självmant där i några sekunder när jag kissade, utan att jag överhuvudtaget öppnat munnen som saken, eller föreslagit ett kisseri på pottis, på kanske en vecka (vi har bytt hus här ute precis så jag har tyckt han haft fullt upp som det är). Det kom inget på pottan iaf, men jag sa bara att han var duktig som provade igen och gjorde ingen mer deal av det. Nu är jag såklart orolig att jag skulle berömt mer då. Suck. Hoppas på att vad som än snurrat i hans lilla fina huvud, är på väg att släppa. Och att jag inte ställer till det i hans hjärnkontor med mitt eget sätt att tänka när det inte funkar likadant tex på dagis där barnen alltså växer till stora barn och byter avd. när pottan är i hamn. Tycker det är en konstig mognadsreferens dessutom. Nåja. Nu har jag skrivit en roman som inte ger dig ett enda svar på hur du ska bära dig åt. Det vet jag inte. :/ Skönt att inte vara ensam om sviktande intresse för saken iaf. Och du, det löser sig nog för de båda med tiden! Det är ju faktiskt inget jättemärkligt om de väljer att gå i blöja tills de är 4 heller. ;)Hur har det gått btw? Såg just att det var några veckor sedan du postade och har ännu inte hunnit läsa resten av dig blogg if jag missat någon update. Får kolla det nu.:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: